Fostul presedinte PSD Adrian Nastase a declarat, ca seful statului, Traian Basescu, a transformat FMI intr-un "camatar" pentru Romania prin faptul ca a imprumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, iar datoria externa a crescut de aproape cinci ori in mandatele sale, scrie Mediafax.

"Si eu cred ca trebuie raspuns in razboiul de gherila pe care l-a impus Traian Basescu Romaniei. Am aflat aseara de la Traian Basescu ca ar fi trebuit negociat in alt fel cu FMI si ca el ar putea ajuta la o renegociere. Romanii au uitat pare ca in 2009, inainte de alegerile prezidentiale, Traian Basescu a imprumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, adica o mie de dolari in numele fiecarui roman? Acesti bani vor trebui platiti", a spus Nastase, la Consiliul National al PSD.

El a mai spus ca datoria externa totata a Romaniei a crescut de aproape cinci ori in perioada 2004-2012.

"Au uitat oare (romanii - n.r.) ca datoria externa totata a Romaniei a crescut de aproape cinci ori in 2004-2012, astfel incat ar trebui sa spunem clar ca Traian Basescu a transformat FMI dintr-un partener al Romaniei in camatar pentru Romania", a adaugat Nastase.

Presedintele Basescu considera ca negocierea Guvern - institutii financiare internationale a fost "de proasta calitate", care nu da sanse economiei romanesti, astfel ca roaga Guvernul sa ia in calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI si Banca Mondiala, el punandu-si la dispozitie experienta.

Citeste si:
Fiul lui Adrian Nastase, job in Guvern! Cu ce se va ocupa?
Fiul lui Adrian Nastase, job...

Traian Basescu a declarat ca doreste sa dea un semnal, precizand ca se afla in posesia proiectului de scrisoare care a rezultat in urma negocierilor dintre Guvern si Fondul Monetar International.

"Am spus-o cred primul, nu o spusese nici Consiliul Fiscal nici alte structuri din mediul de afaceri, dar o spun si acum, este o negociere de proasta calitate, care nu da sanse de relansare economiei romanesti. Este o negociere care ii va face pe cei care vor primi o bruma de bani sa piarda prin cresterile de preturi mult mai mult decat primesc, dar cel mai grav este ca masurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt nici in scrisoare foarte clar definite, lasa loc la mult arbitrariu si in mod categoric vor fi o frana pentru evolutia economica a Romaniei", a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie la Palatul Cotroceni.

El a adresat Guvernului rugamintea de a lua in calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI si Banca Mondiala.

"Public, rog guvernul sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile pe care si le-a asumat cu Fondul, UE si Banca Mondiala, iar, daca au nevoie de experienta mea, le-o pun la dispozitie. Cu certitudine sunt solutii si sa ii ajutam pe cei cu cele mai slabe venituri si sa indexam pensiile, pentru ca este in lege si asta nu poate fi discutata, dar si sa lasam economia, sa ii dam o sansa sa isi reia cresterea consistenta", a spus el.

Citeste si:
Basescu: Merkel si Marcon izoleaza estul UE de Vechea Europa
Traian Basescu: Angela Merkel...

Potrivit sefului statului, cresterile de 1-2% sunt "cresteri care seamana mult mai mult a stagnare decat a crestere", iar cresterea de anul acesta "ne-o da pur si simplu agricultura, si nu economia".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Economista bulgara Kristalina Georgieva, desemnata candidata UE la FMI