Aplicarea accizei minime la tigarete va duce la eliminarea de pe piata a tigaretelor ieftine si la favorizarea pietei negre, au aratat, joi, intr-o dezbatere pe marginea Codului Fiscal, reprezentanti ai industriei de tigarete.

"Acciza minima nu este obligatorie si nu o cere nimeni. Uniunea Europeana nu ne obliga sa aplicam anumite reglementari. Acesta este un avantaj creat pentru a anumita adresa", a aratat directorul Corporate Affairs JTI International, Gilda Lazar. in opinia sa producatorii traditionali de tigari vor disparea de pe piata, odata cu acesta masura.

In prezent, in cazul tigarilor ieftine, circa 85 la suta din costuri reprezinta acciza, in timp ce in cazul celor scumpe, acciza platita reprezinta doar 52 la suta din cost. Potrivit noului Cod Fiscal, acciza minima va fi majorata la 95 la suta, titreaza Rompres.

Din 2005, de cand a fost introdusa acciza minima, piata romaneasca a fost invadata de tigari aduse la negru din Republica Moldova, afirma Gilda Lazar.

"Este evidenta defavorizarea clara a produselor romanesti", a spus, la randul sau, vicepresedintele SAI Muntenia Invest, Viorel Munteanu.

In Uniunea Europeana exista state care nu au deloc acciza minima, precum Marea Britanie sau Danemarca, dar si altele care percep acciza de 100 la suta (precum Suedia sau Cehia). in prezent, in 19 tari europene se plateste acciza minima.

Cei prezenti la dezbatere au evidentiat unele "lacune" pe care proiectul de Cod Fiscal le are, care nu a avut in prealabil o strategie fiscala, care apoi sa fie supusa dezbaterii publice.

Acestia si-au exprimat nemultumirea de faptul ca impozitul de cladiri pentru persoanele fizice si cele juridice va fi diferit. O persoana fizica va plati 1,7 lei pe mp anual, in timp ce o persoana juridica va plati de cateva ori mai mult, ducand la un impozite suplimentare pe cladiri cu 3-4 euro pe mp lunar in plus pentru cladirile de birouri.

La dezbaterile organizate la Camera de Comert si Industriei a Romaniei nu a luat parte nici un reprezentant al MFP.