Comertul retail din Romania a inregistrat in luna iulie a treia crestere din UE, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe primul loc fiind Luxemburg, urmat de Estonia, arata datele publicate miercuri de Eurostat, institutul de statistica a Comisiei Europene.

La nivelul Uniunii Europene, comertul cu amanuntul a crescut cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar a scazut cu 0,4% raportat la luna iunie a acestui an. In zona euro, vanzarile cu amanuntul au avansat cu 0,8% in baza anuala si au coborat cu 0,4% fata de iunie.

Datele Eurostat arata ca, in luna august, cele mai puternice cresteri ale comertului retail fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate in Luxemburg (14,1%), Bulgaria (9,2%) si Romania (6,3%). La polul opus, au fost consemnate scaderi de 2,5% in Malta, 1,1% in Polonia si de 1% in Belgia si Austria, informeaza Mediafax.

Fata de luna iunie, Portugalia (2,6%) si Letonia (2,2%) au afisat cele mai puternice cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, in timp ce Austria (-1,5%), Germania (-1,4%) si Suedia (1,3%) au raportat cele mai abrupte scaderi.
Banca Centrala Europeana va anunta in dupa-amiaza zilei de joi decizia de politica monetara, majoritatea economistilor anticipand noi masuri de sustinere a economiei din zona euro dupa ce majoritatea statelor au raportat un PIB in stagnare sau chiar scadere economica pentru cel de-al doilea trimestru.

In plus, inflatia anuala din zona euro a incetinit in luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub tinta asumata de BCE, alimentand estimarile privind anuntarea unui nou pachet de masuri dupa sedinta de joi.

Citeste si:
Retailul alimentar romanesc depaseste granita istorica de 100 mld.lei
Romanii, in febra...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Romania, lider in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in iulie
Setari Cookie-uri