Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a revenit asupa declaratiei de luni privind obligatia cumparatorului de pizza de a merge la furnizor pentru a da bacsis, precizand, marti, ca obligatia de a declara bacsisul ií revine curierului, dar fara detalii legate de cum va primi clientul bonul fiscal.

Ministrul declarase luni ca persoanele care livreaza pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacsis, dar numai daca este lasat la firma unde acestea lucreaza, cumparatorul avand obligatia sa se deplaseze la acea locatie pentru a le fi eliberat bonul fiscal, scrie Mediafax.

"Daca doriti sa lasati un bacsis, mergeti la unitatea respectiva, iar acolo, pe casa, bate bonul fiscal, bacsisul respectiv, si asta este. Sau cu taxiul, vreti sa ma intrebati si de taxiuri, daca mergeti cu taxi?", raspunsese Teodorovici, intrebat de presa cum este fiscalizat bacisul dat celor care livreaza pizza.

Solicitat din nou, marti, de presa sa explice aceasta situatie, Teodorovici a spus de aceasta data ca este obligatia curierului de a declara bacsisul si a-l inregistra in casa de marcat.

"Cel care primeste acasa pizza respectiva nu trebuie sa mearga el mai departe cu cel care i-a livrat pizza, pentru a se convinge ca pe bonul de casa va fi batut bacsisul. Cel care livreaza acel aliment, daca primeste o astfel de suma, la momentul la care ajunge la sediu, atunci are aceasta obligatie legala sa tasteze pe casa de marcat suma ca si bacsis", a aratat Teodorovici. El nu a putut preciza cum isi primeste insa clientul bonul pentru bacsis, aratand ca sunt zone care nu pot fi reglementate "suta la suta" prin acte normative.

Citeste si:
Taximetristii vor elibera bon fiscal si pentru bacsisul primit
Taximetristii vor elibera un...

Guvernul a decis recent sa legifereze bacsisul, care sa fie astfel evidentiat pe un bon fiscal separat si va fi taxat cu 16%. La momentul deciziei, ministrul Finantelor explica faptul ca, pentru calatoria cu taxi, aparatul de marcat va trebui modificat astfel incat acesta sa emita, in afara bonului fiscal emis conform distantei parcurse si tarifului perceput pe kilometru, si un bon fiscal pentru bacsisul dat de client taximetristului.

Jurnalistii l-au intrebat si atunci daca fiscalizarea bacsisului va fi aplicata si in cazul celor care livreaza pizza la domiciliu sau altor servicii de curierat la domiciliu, fara sa fie prezentate insa detalii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cine vrea sa dea bacsis baiatului cu pizza merge la unitate pentru bon