Ce rol are Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala

Rolul Comitetului National Pentru Supraveghere Macroprudentiala este sa emita recomandari pe care Executivul este obligat sa le ia in considerare, dar nu neaparat sa le aplice, a declarat ministrul Finantelor Eugen Teodorovici.

"E un comitet care emite recomandari de care guvernul sau celelalte structuri ale statului, in mod normal, sunt obligate sa le ia in considerare, nu neaparat sa le aplice. In lege spune clar ca, in situatia in care aceste recomandari nu pot fi aplicate, se argumenteaza de ce acest lucru nu este posibil si este decizia guvernului. Este si cazul Consiliului Fiscal, care emite o opinie pe care guvernul este obligat sa o ia in calcul, nu sa o si aplice.Daca am argumente care arata clar ca nu este nevoie sa aplic ceea ce acest Consiliu emite ca recomandare, nu se aplica", a explicat, sambata seara, ministrul, la Antena3, relateaza Mediafax.

Teodorovici a mai spus ca toate celelalte state ale UE au transmis deja Comisiei Europene "modul in care au infiintat astfel de structuri la nivel national, Romania fiind poate ultima tara care trebuia sa faca acest lucru".mGuvernul a aprobat, in 22 iulie, infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala, un organism care va avea rol de supraveghere a sistemului financiar national, iar presedintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a spus ca nu este de acord cu proiectul de lege privind constituirea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala a sistemului financiar, condus de guvernatorul BNR, Dragnea sustinand ca este "ceva foarte grav" si ca nu a stiut de el. "Asa ceva nu se poate (...) Eu ce sa inteleg, ca nu mai exista Guvern, Parlament, Presedintie?", a afirmat presedintele interimar al PSD. El a mai spus ca nu a stiut despre existenta acestui proiect si chiar l-a intrebat pe moderatorul unei emisiuni in care era invitat daca este "o stire reala".

Citeste si:
Dragnea, revoltat de Mugur Isarescu: Este ceva foarte grav
Dragnea, revoltat de...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri