Fraser Institute: Romania pe locul 95 in topul libertatii economice

In anul 2004 Romania se afla pe locul 95 din lume din 130 de tari cuprinse in clasamentul anual al libertatii economice, la egalitate cu China, Maroc, Pakistan si Ecuador, potrivit raportului \"Economic Freedom of the World (EFW)\" pe 2006, realizat de institutul canadian Fraser Institute.

Pe primele doua pozitii se situeaza Hong Kong, cu 8,7 puncte din zece posibile, si Singapore, cu 8,5 puncte din zece posibile, urmate de Noua Zeelanda, Elvetia, Statele Unite, Irlanda, Marea Britanie, Canada, Islanda si Luxemburg. La polul opus se afla Venezuela, Congo, Myanmar si Zimbabwe, 2,8 puncte din zece posibile, informeaza Rompres.

Romania, locul 95 cu 5,7 puncte din zece posibile, este devansata de Ungaria, locul 40, Cehia, Italia si Slovacia, locul 45, Polonia, locul 53, Bulgaria, locul 68, Croatia si Slovenia, locul 74. Comparativ, in anul 1985 Romania era plasata pe pozitia 79, cu 4,8 puncte din zece posibile, iar in 2003 pe locul 96, cu 5,5 puncte din 10 posibile.

La realizarea topului au fost luati in calcul o serie de factori precum marimea guvernului, structura legala si garantarea drepturilor de proprietate, accesul la capital stabil, libertatea schimburilor cu strainii, barierele comerciale, reglementarea pietei creditelor, piata muncii si mediul de afaceri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Povestea berii care te duce inapoi in cartierul copilariei
Setari Cookie-uri