Rata de economisire a gospodariile din Romania a ajuns, in primul trimestru din acest an, la 14% nivel maxim dupa 1990, conform unui raport de cercetare publicat de Banca Transilvania, realizat pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica, privind veniturile si cheltuielile gospodariilor.

Datele publicate vineri de INS au aratat ca veniturile totale ale gospodariilor din Romania au crescut in primul trimestru al acestui an cu 15,2% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 2.969 lei (circa 660 euro), din care 84,6% reprezinta venituri banesti, conform News.ro

"Conform datelor INS veniturile populatiei au crescut cu 15,2% an/an, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 12,8% an/an in T1 2016. Prin urmare, rata de economisire a crescut cu 1,8 puncte procentuale an/an la 14%, nivelul maxim din ultimele decenii", arata raportul de cercetare semnat de Andrei Radulescu, senior economist al Bancii Transilvania.

In primul trimestru din acest an, o gospodarie din Romania a realizat, in medie, venituri banesti de 2.512 lei si venituri in natura de 456 lei.
O gospodarie din Romania are, in medie, in jur de 2,6 persoane, asttfel ca veniturile banesti lunare ale unui membru al familiei au fost de 1.119 de lei la inceputul acestui an.

Mai mult de jumatate - 55,1% - din veniturile totale ale gospodariilor au provenit din salarii in primele trei luni din 2016, nivel in crestere fata de nivelul inregistrat la inceputul anului anterior, cand salariile reprezentau doar 53,3% din venituri. In privinta consumului, o gospodarie din Romania a cheltuit lunar, in primul trimestru din acest an, 2.552 de lei (sau 962 lei/persoana), adica 86% din veniturile totale, dar cu 40 de lei peste nivelul veniturilor banesti lunare.

Comparativ cu primul trimestru din 2015, cheltuielile lunare ale gospodariilor din Romania au crescut cu 12,8% (289 lei) in primul trimestru al acestui an, arata statisticile oficiale.

Cheltuielile sunt dirijate in proportie de 69,3% pentru consum, in timp ce 19,5% din bani se duc pe impozite si contributii - fata de o pondere de 18,6% in primul trimestru din 2015 -, iar restul are alte destinatii. O parte din sumele economisite ajung in depozitele bancare, arata ultimele date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, la finalul lunii mai, populatia avea depozite in lei la banci de 95,9 miliarde lei si depozite in valuta de 56,5 miliarde lei. In perioada mai 2015 - mai 2016, depozitele in lei ale persoanelor fizice au avansat cu 9,3%, iar cele in valuta - cu 7%.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri