Uniunea Europena (UE) va ajuta indirect Romania, cu fonduri structurale, pentru imbunatatirea intregului program energetic, ceea ce va duce si la o restructurare a sectorului minier, a declarat seful Delegatiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Jonathan Scheele a spus ca UE va ajuta industria miniera din Romania, dar nu prin alocarea directa de bani, ci prin finantarea de proiecte pentru protectia mediului, pentru protectie sociala si reconversie profesionala.

"Raspunsurile pentru rezolvarea problemelor din industria miniera nu vin de la UE, ci din Romania", a spus Jonathan Scheele. "Autoritatile, societatea civila si partenerii sociali trebuie sa colaboreze pentru gasirea celor mai bune solutii. UE va ajuta doar cu schimburi de experienta, cu cele mai bune practici si va oferi sprijin pentru cercetari tehnice si economice", a adaugat oficialul european.

Astfel, Romania va fi ajutata sa gaseasca programe operationale de mediu pentru dezvoltarea de sisteme de management al deseurilor solide si va primi sprijin pentru pentru imbunatatirea intregului sistem energetic, unde sectorul minier este o parte importanta.

"Dupa '89 sectorul minier s-a transformat de mai multe ori, transformare dureroasa pentru mineri, dar trebuie sa ne adaptam la noile cerinte ale UE. Traim intr-o lume globalizata si piata europeana trebuie sa fie competitiva fata de celelalte tari din afara UE, de aceea reforma miniera trebuie sa continue", a spus Jonathan Scheele.

Pentru rezolvarea problemelor care provin din restructurarea sectorului minier, Romania trebuie sa imbunatateasca dialogul social la nivel national. in acest fel, excluderea sociala, crearea de locuri de munca pentru disponibilizati si protectia mediului inconjurator ar putea fi mai lesne rezolvate. De exemplu, UE a adoptat pentru prima data o directiva pentru managementul deseurilor din industria extractiva, pe care si Romania trebuie sa o aplice, a spus oficialul european.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Peste 200 de locuri din Romania sunt contaminate
Setari Cookie-uri