Majorarea salariului minim

Majorarea salariului minim

Salariul minim pe economie a crescut incepand cu data de 1 mai 2016 de la 1.050 de lei brut la 1.250 de lei brut (925 de lei net).

De aceasta majorare au beneficiat peste un milion de persoane care castiga salariul minim pe economie, dintre care aproximativ 40.000 de angajati in sectorul bugetar, iar restul in sectorul concurential.

Foto: Agerpres.

Modificarea programului de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului

Modificarea programului de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului

De la 1 iulie 2016 au intrat in vigoare modificarile aduse programului de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Intre cele mai importante modificari se numara eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei al indemnizatiei, posibilitatea acordata tuturor parintilor de a ramane acasa doi ani si prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pana la varsta de trei ani a copilului.

Cele mai importate modificari privind CIC:

  • limita minima a indemnizatiei a crescut la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.063 lei (1.250 lei este salariul minim) fata de 600 lei, cat era anterior;
  • limita maxima a indemnizatiei a fost eliminata, aceasta urmand sa fie calculata la 85% din veniturile nete realizate;
  • suma suplimentara pentru gemeni/multipleti sau pentru situatii de suprapunere creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.063 lei (1.250 lei este salariul minim) fata de 600 lei, cat este in prezent;
  • stimulentul de insertie se stabileste la 50% din indemnizatia minima, ceea ce inseamna 532 lei in prezent, si este acordat pana la implinirea varstei de trei ani.

Foto: Dubova, Shutterstock

Majorarea valorii tichetului de masa

Majorarea valorii tichetului de masa

Legea privind modificarea valorii tichetelor de masa a fost publicata in Monitorul Oficial pe 18 noiembrie 2016 si se aplica incepand cu data de 1 decembrie.

Potrivit actului normativ, valoarea unui tichet de masa urca la suma de maximum 15 lei, fata de 9,57 lei, cat era anterior.

Angajatorii nu sunt insa obligati sa acorde tichete de masa cu noua valoare maxima, de 15 lei. In functie de considerentele financiare ale fiecarei companii, acestia vor putea sa ajusteze treptat valoarea tichetelor de masa pentru angajatii lor, astfel incat salariatii sa beneficieze de o putere de cumparare crescuta.

Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial din Romania, aproximativ doua milioane de angajati primind in fiecare luna.

Foto: gpointstudio, Shutterstock

Introducerea masurilor de incurajare a mobilitatii pe piata muncii

Introducerea masurilor de incurajare a mobilitatii pe piata muncii

Incepand cu luna decembrie a acestui an, prin modificarea sistemului asigurarilor pentru somaj si al ocuparii fortei de munca, au fost introduse noi servicii acordate persoanelor fara un loc de munca in vederea incurajarii sa se angajeze.

Astfel, intre cele mai importante masuri se numara acordarea primei de instalare persoanelor inregistrate ca someri care se incadreaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de cea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda in doua transe (50% data instalarii si 50% dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare), iar cuantumul acesteia este diferentiat astfel:

a) 12.500 lei pentru somerii care se incadreaza in munca, intr-o alta localitate si isi schimba domiciliul sau resedinta;
b) 15.500 lei pentru somerii care sunt insotiti de membrii familiei care isi schimba domiciliul;
c) in cazul in care ambii soti indeplindesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celalalt va primi 3.500 lei;

Foto: pzAxe, Shutterstock

Ziua de 1 iunie a fost inclusa pe lista liberelor legale

Ziua de 1 iunie a fost inclusa pe lista liberelor legale

Ziua Copilului, sarbatorita de 1 iunie, a devenit zi libera legala pentru toti salariatii, indiferent daca sunt sau nu parinti, conform unui act normativ intrat in vigoare in luna noiembrie.

Ziua Copilului este zi nelucratoare de sarbatoare legala, astfel ca salariatii vor sta acasa cu aceasta ocazie. Concret, Codul muncii a fost modificat astfel incat ziua de 1 iunie sa fie introdusa in lista liberelor legale, ceea ce inseamna ca, incepand din 2017, cand Ziua Copilului pica intr-o joi, toti salariatii se vor bucura de timp liber, indiferent daca sunt sau nu parinti, potrivit Avocatnet.

Foto: Christin Lola, Shutterstock

Promulgarea legii de aprobare a cresterilor salariale in educatie si sanatate

Promulgarea legii de aprobare a cresterilor salariale in educatie si sanatate

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la jumatatea lunii decembrie, ca a promulgat legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt marite cu 15% salariile in educatie si sanatate, iar aceasta va intra in vigoare la inceputul anului 2017.

Curtea Constitutionala a decis cu cateva zile inainte ca Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educatie si din sanatate. Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacata la CCR de catre Guvern si PNL, cele doua sesizari fiind conexate de judecatorii constitutionali.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie. Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public. El a subliniat ca solicitarea de control de constitutionalitate vizeaza legea de aprobare a Ordonantei, astfel ca, orice decide Curtea, OUG ramane in vigoare si se aplica.

Sursa foto: Shutterstock/blvdone