Banca Transilvania cumpara Bancpost si intra in actionariatul unei banci din R. Moldova

Banca Transilvania cumpara Bancpost si intra in actionariatul unei banci din R. Moldova

Cea mai mare achizitie a Bancii Transilvania in acest an a fost Bancpost, banca detinuta de grupul elen Eurobank aflata in top 10 pe piata romaneasca. Tranzactia pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de catre Eurobank Group in capital social al Bancpost a fost anuntata la final de noiembrie si va fi supusa aprobarilor BNR si Consiliului Concurentei.

"In cadrul tranzactiei, BT dobandeste si participatii in capitalul social al societatilor din Grupul Eurobank din Romania, respectiv ERB Retail Services IFN SA si ERB Leasing IFN SA. Atat Banca Transilvania cat si Bancpost S.A. vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei, urmand ca doar dupa aceasta data sa aiba loc procesul de integrare a Bancpost SA in cadrul BT. Integrarea Bancpost SA in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea procedurilor legale si dupa solicitarea si obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente", se precizeaza in raportul BT.

Conform acordului incheiat cu autoritatile de concurenta din Uniunea Europeana, pana in 2018 Eurobank trebuie sa vanda active in afara Greciei in valoare de 8,7 miliarde de euro. Eurobank a anuntat ca potentiala vanzare va include subsidiarele sale din Romania: Bancpost, ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN.

Dupa preluarea Bancpost (aproape 3% cota de piata dupa active), BT a depasit o cota de piata de 13% in piata locala, depasind BRD si apropiindu-se de liderul BCR, care are putin peste 16% din piata.

Clujenii de la BT ar fi platit pentru Bancpost, conform informatiilor vehiculate de mai multe surse, peste 200 milioane de euro.

Banca Transilvania a iesit la shopping si in Republica Moldova

Banca Transilvania a anuntat tot in noiembrie ca vrea sa investeasca in Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova, in urma unui parteneriat strategic cu BERD prin care vrea sa aplice modelul care s-a dovedit castigator in Romania. Initial, BT ar urma sa cumpere 39% din capitalul social al bancii de peste Prut.

Ca urmare a intrarii Bancii Transilvania in capitalul Victoriabank, cei doi parteneri - BT si BERD - vor detine impreuna pachetul majoritar in Victoriabank. In conformitate cu legislatia in vigoare, acestia vor face o oferta pentru achizitionarea celorlalte actiuni.

Dupa un rateu in 2016, JC Flowers cumpara in cele din urma Piraeus Bank

Dupa un rateu in 2016, JC Flowers cumpara in cele din urma Piraeus Bank

Cu doar cateva zile inainte de Craciun, grupul grecesc Piraeus a anuntat ca a vandut catre fondul de investitii JC Flowers subsidiara locala - Piraeus Bank Romania.

Potrivit acelorasi surse, fondul JC Flowers ar fi facut o oferta mai buna pentru Piraeus Bank decat Horia Manda, presedintele Patria Bank, care prin intermediul vehiculului de investitii Axxess Capital urmarea sa creasca cota de piata a grupului financiar creat pe bazele Nextebank si Carpatica.

Fondul american JC Flowers a mai urmarit si in urma cu un an preluarea subsidiarei din Romania a grupului elen Piraeus, dar negocierile au esuat atunci.

Tranzactia care a fost semnata in seara zilei de 21 decembrie 2017 a primit aprobarea directoratului bancii mama si a Fondului Elen de Stabilitate Financiara, urmand sa fie supusa analizei autoritatilor romanesti. Grecii estimeaza ca preluarea se va incheia in prima jumatate a acestui an.

"Piraeus Bank Romania are o lichiditate si o solvabilitate solida, dar si active de calitate in economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana. Asteptam cu interes sa incheiem achizitia Piraeus Bank Romania si sa cream o banca puternica si independenta in sectorul bancar dinamic romanesc", a precizat si J. Christopher Flowers, CEO si Managing Director al fondului de investitii.

Piraeus Bank Romania a raportat la 9 luni un profit brut de 3,8 milioane euro, fata de perioada similara a anului trecut cand a inregistrat pierderi. Activele totale ale bancii au crescut fata de inceputul anului cu 6%, ajungand la 1,67 miliarde de euro, situandu-se la mijlocul clasamentului bancar in Romania.

Tranzactia care evalueaza Bitdefender la peste 600 milioane de dolari

Tranzactia care evalueaza Bitdefender la peste 600 milioane de dolari

Axxess Capital a vandut pachetul de 30% din Bitdefender catre fondul de investitii paneuropean investitii Vitruvian P.ers. Ca urmare a acestei tranzactii, valoarea Bitdefender este stabilita la peste 600 de milioane de dolari.

„Tranzactia demonstreaza cresterea si scalarea rapida a businessului nostru, dat fiind ca suntem evaluati acum la peste 600 de milioane de dolari. Experienta ampla a Vitruvian in dezvoltarea companiilor de tehnologie sustine strategia noastra de crestere si, in special, investitiile semnificative in constructia ofertei de solutii pentru companii si a prezentei din Statele Unite ale Americii. Vom continua sa operam cu baze financiare solide, ceea ce ne va permite sa ne extindem si sa diversificam portofoliul de produse ca sa ne protejam mai bine clientii si sa fim mereu cu un pas inaintea atacatorilor”, spune Florin Talpes, CEO si cofondator al Bitdefender.

Bitdefender are 1.300 de angajati in noua tari, care deservesc clienti din peste 150 de piete si o retea de circa 7.000 de parteneri revanzatori.

Cofondatorii Bitdefender, Mariuca si Florin Talpes, vor continua sa detina pachetul majoritar din Bitdefender. Un grup de investitori privati mai detin o participatie minoritara din companie.

Vitruvian Partners este un fond de investitii paneuropean, cu sediul in Marea Britanie, care se concentreaza pe companii de tehnologie cu crestere rapida. Vitruvian sustine companiile din portofoliu sa scaleze businessul printr-un mix de asistenta operationala si initiative strategice, inclusiv achizitii. Astfel de investitii includ companii precum Just Eat, FarFetch, Skyscanner, Voxbone, Ebury, CRF Health, Trustpilot, Callcredit si Snow Software. Vitruvian Partners a investit in 30 de companii cu primele sale doua fonduri si administreaza active in valoare de cinci miliarde de euro. Fondul are birouri in Londra, Stockholm, Munchen, San Francisco si Luxemburg.

Cea mai mare investitie VC intr-o firma romaneasca

Cea mai mare investitie VC intr-o firma romaneasca

Compania romaneasca de automatizari (RPA) UIPath.com a primit o noua runda de investitie de venture capital (VC), oficialii companiei spunand ca este “cea mai mare investitie VC facuta vreodata intr-o companie romaneasca. Ne uitam dupa o finantare serioasa, din afara Romaniei. Din pacate, in tara, am fi putut atrage sume prea mici", spuneau oficialii companiei.

UiPath este o companie romaneasca cu sediul in Statele Unite si birouri in sase tari, specializata in dezvoltarea si vanzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (i.e. Robotic Process Automation / RPA). Robotii software UiPath sunt programati sa preia munca de tipul copy-paste a angajatilor, eliberandu-i de sarcinile tranzactional repetitive care ii solicita inutil.

UiPath a primit la inceputul anului 2017 recunoasterea oficiala de lider global al industriei RPA si obtine acum o investitie de 30 de milioane de dolari care va ajuta compania sa continue dezvoltarea in baza cresterii de 600% pe care a inregistrat-o in 2016. Cea mai mare investitie de pana acum intr-o companie romaneasca a fost in Avangate, de circa 6,5 milioane de dolari, spune Vlad Ionescu, online marketing manager la UIPath.

“Finantarea reprezinta o performanta unica in mediul start-up romanesc si vine de la Accel Partners, fond de investitii de prim rang, aceiasi care au facut primele investitii in companii mamut precum Facebook, Dropbox si Spotify. Alaturi de Accel, mai participa la finantare investitorii Earlybird Venture Capital, Credo Ventures si Seedcamp”.

Banca Romaneasca, primul deal de iesire a unei banci grecesti din Romania

Banca Romaneasca, primul deal de iesire a unei banci grecesti din Romania

OTP Bank a anuntat in iulie ca a ajuns la un acord pentru preluarea Bancii Romanesti, de la National Bank of Greece (NBG), continuand seria de achizitii in Europa Centrala si de Est.

"Este un acord. Divizia NBG va fi vanduta catre OTP", spunea la momentul respectiv o sursa din Atena, pentru Reuters. Conducerea OTP a anuntat anterior public ca este interesata de preluarea Bancii Romanesti, ca si a altor banci din regiune, pentru extinderea prezentei in Europa Centrala.

NBG vrea sa vanda active in Balcani, inclusiv operatiunile din Romania, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritatile europene, a declarat in aceasta luna directorul general Leonidas Fragiadakis. "Acest eveniment de fuziune-achizitie a fost anticipat. OTP ar putea avea o cota de 3,6% pe piata din Romania, fata de o tinta a conducerii de 5%. Pretul ar putea fi acelasi cu cel din Croatia", a spus Norbert Harcsa, analist la Ipopema.

OTP a cumparat Splitska Banka de la Societe Generale, la un pret apropiat de valoarea contabila. OTP, care va obtine reteaua Bancii Romanesti de circa 110 sucursale, ar urma sa restituie si un imprumut de 550 de milioane de euro contractat de aceasta de la NBG.

In afara de Banca Romaneasca, Fragiadakis a spus ca NBG va vinde si operatiunile din Serbia, Albania si Cipru, in cadrul acordului cu autoritatile de reglementare. OTP ar putea fi intersata si de preluarea diviziei din Serbia a NBG, Vojvodanska Banka.

Farmaciile Sensiblu si Punkt au fost cumparate de un fond de investitii din Cehia

Farmaciile Sensiblu si Punkt au fost cumparate de un fond de investitii din Cehia

A&D Pharma, grupul din care fac parte retelele Sensiblu si Punkt, distribuitorul Mediplus si A&D Pharma Marketing & Sales, a fost cumparat de Dr.Max, cea mai mare retea de farmacii din Europa Centrala detinuta de fondul de investitii Penta Investment din Cehia.

Lantul international de farmacii Dr.Max a finalizat contractul de achizitie a grupului A&D Pharma prin GLEBI HOLDINGS PLC. Tranzactia dintre A&D Pharma si Penta Investment mai trebuie sa obtina acordul autoritatilor pentru concurenta, dar valoarea acesteia nu va fi facuta publica, se arata in comunicat.

A&D Pharma detine retelele Sensiblu si Punkt, distribuitorul Mediplus si A&D Pharma Marketing & Sales - una dintre cele mai mari platforme de marketing si vanzari farmaceutice din Europa Centrala si de Est. Lantul de farmacii Sensiblu a realizat anul trecut cifra de afaceri de 372 milioane euro si un profit de 7 milioane euro. In acelasi timp, farmaciile Punkt au inregistrat in 2016 pierderi de 2 milioane euro, avand o cifra de afaceri de 16 milioane euro. Astfel, profitul total A&D Pharma din retail a fost de circa 5 milioane euro.

Dr.Max opereaza deja 31 de farmacii in Romania de la preluarea retelei de farmacii Arta in luna iunie a acestui an. In urma preluarii celor 631 de farmacii, a principalului distribuitor de medicamente si a diviziei de Marketing & Sales, cu un total de 4.500 de angajati, Dr.Max va deveni liderul pietei farmaceutice din Romania: "Prin achizitia grupului A&D Pharma, Dr.Max isi intareste prezenta in Europa Centrala si isi consolideaza pozitia de lider in segmentul serviciilor complete de sanatate din Europa", a precizat Leonardo Ferrandino, CEO-ul farmaciilor Dr.Max.

Sursa foto: Shutterstock / Tero Vesalainen

MedLife a preluat pachetul integral de actiuni al diviziei de servicii medicale Polisano

MedLife a preluat pachetul integral de actiuni al diviziei de servicii medicale Polisano

Anul acesta, MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania, a semnat contractul privind achizitionarea pachetului integral de actiuni la divizia de servicii medicale Polisano, unul dintre cei mai mari operatori medicali privati.

Tranzactia urmeaza sa fie analizata de Consiliul Concurentei. Odata aprobata, aceasta poate deveni cea mai importanta tranzactie din sectorul medical anuntata in 2017.

Infiintat in anii '90, Polisano este primul grup complet integrat in domeniul medical din Romania si include o serie de patru clinici cu laboratoare proprii situate in Bucuresti si Sibiu, un spital privat (Spitalul European Polisano din Sibiu), un centru de fertilizare in vitro si cea mai mare maternitate privata din Transilvania. De asemenea, Polisano are peste 500 de angajati si a inregistrat la nivelul anului 2016 o cifra de afaceri de circa 80 milioane lei.

MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sanatate din Romania. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium.

Retail: Atterbury, Mitiska si Auchan au fost printre putinii cumparatori de active in 2017

Retail: Atterbury, Mitiska si Auchan au fost printre putinii cumparatori de active in 2017

In 2017, tranzactiile din retail nu au mai fost la fel de spectaculoase ca in anii precedenti. Pe segmentul supermarketurilor si hipermarketurilor nu au mai fost inregistrate tranzactii importante, precum achizitia Billa de catre Carrefour din 2016 (transformarea fostelor magazine Billa in unitati Carrefour a fost finalizata in 2017).

De-abia spre sfarsitul anului, la jumatatea lunii decembrie, a fost anuntata o tranzactie care merita mentionata: achizitia de catre Auchan a celor trei supermarketuri din reteaua OK, detinuta de doi antreprenori romani. Auchan a deschis in aceste spatii, sub marca My Auchan, primele sale supermarketuri din Romania, retailerul francez fiind activ, pana la acel moment, in sectorul hipermarketurilor.

Nici pe segmentul centrelor comerciale moderne nu au fost inregistrate, in 2017, foarte multe achizitii rasunatoare. Tranzactii cu impact asupra pietei au fost, potrivit datelor furnizate Wall-Street.ro de catre comnpania de consultanta imobiliara Colliers International Romania, pe acest segment, achizitia de catre fondul de investitii Atterbury Europe a 50% din partile sociale ale Iulius Grup, care detine centrele comerciale Iulius si Palas Iasi, o tranzactie estimata la 200 de milioane de euro si cumpararea, de catre belgienii de la Mitiska REIM, a 50% din portofoliul de parcuri de retail detinut de Intercora.

Aplicatia Clever Taxi a fost vanduta catre mytaxi, companie detinuta de catre gigantul Daimler

Aplicatia Clever Taxi a fost vanduta catre mytaxi, companie detinuta de catre gigantul Daimler

Clever Taxi, aplicatia mobila fondata in 2010 de catre Mihai Rotaru si Alexandru Dumitru, a fost vanduta in acest an catre mytaxi.net, unul dintre cei mai mari jucatori europeni de pe piata aplicatiilor de taxi, al carui actionar majoritar este producatorul german de autoturisme Daimler.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, oficialii mytaxi mentionand doar ca este vorba de o suma de 8 cifre. La momentul vanzarii, Clever Taxi functiona in 20 de orase importante din Romania, cu peste 17.000 de soferi inregistrati si peste 600.000 de utilizatori pasageri.

Mytaxi este un produs al companiei Intelligent Apps GmbH, fondat in iunie 2009, si achizitionat de Daimler Mobility Services GmbH ( parte din grupul Daimler), in 2014. Aplicatia are peste 10 milioane de descarcari si mai mult de 120.000 de soferi inregistrati, fiind disponibila in 70 de orase din 11 tari din Europa.

Globalworth si CTP au iesit la cumparaturi de spatii logistice si industriale in 2017

Globalworth si CTP au iesit la cumparaturi de spatii logistice si industriale in 2017

Preluarea Renault Warehouse Oarja de catre Globalworth pentru 42 milioane de euro a fost cea mai importanta tranzactie de pe segmentul industrial din acest an, potrivit datelor furnizate Wall-Street.o de catre compania de consultanta imobiliara JLL Romania.

CTP a cumparat doua proprietati industriale in Salonta si Ineu pentru 18 milioane de euro, cat si o proprietate in Bucuresti- Chitila Logistic Park, tranzactie anuntata la nivelul de 17,3 milioane de euro.

”In primele noua luni din 2017 piata de investitii din Romania (in real estate - n.red.) a ajuns la 610 milioane de euro, o valoare cu aproape 44% mai mare decat cea inregistrata in perioada similara a anului 2016 (423 milioane de euro). Achizitiile de proiecte industriale si de logistica au reprezentat circa 15% din total.
Pentru tot anul 2017, estimam ca ponderea segmentului industrial si logistic in total volum tranzctionat va fi de circa 20%”, declara Costin Banica, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Elit si Vericom, cumparati de cel mai mare furnizor de carne de porc din lume

Elit si Vericom, cumparati de cel mai mare furnizor de carne de porc din lume

Compania Smithfield Food Inc, detinuta de grupul chinez WH, cel mai mare furnizor de carne de porc din lume, a anuntat ca va achizitiona doi producatori romani de carne, Elit si Vericom, potrivit Reuters.

Smithfield, compania bazata in SUA, a cumparat integral producatorii Elit SRL si Vericom SRL, detinute de omul de afaceri Dorin Mateiu.

Valoarea achizitiei nu a fost facuta publica, iar tranzactia urmeaza a fi aprobata de Consiliul Concurentei.

Elit si Vericom opereaza trei fabrici de productie si cinci centre de distributie pe plan local. Cei doi producatori vand 25.000 de tone de carne ambalata annual celor 12.000 de clienti printr-o retea de distributie nationala.

In august, gigantul chinez WH a achizitionat, tot prin intermediul Smithfield, companiile Pini Polska, Hamburger Pini and Royal Chicken din Poland, ca parte a strategiei de extindere in Europa.

Sursa foto: El Nariz/Shutterstock

Caroli Foods a fost preluat integral de Sigma Alimentos

Caroli Foods a fost preluat integral de Sigma Alimentos

Caroli Foods Group, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria produselor din carne ambalate, este acum o componenta a Sigma Alimentos, dupa ce compania mexicana a cumparat 51% din actiunile Caroli, adaugandu-le la pachetul de 49% pe care il detinea deja prin Campofrio Food Group.

Tranzactia curenta nu implica schimbari majore in ceea ce priveste managementul, Khaled El Solh ramanand in continuare CEO al Caroli Foods Group, alaturi de echipa sa de conducere.

„Acesta este, de asemenea, un pas important in dezvoltarea Caroli Foods; experienta Sigma in ceea ce priveste operatiunile globale si gama extinsa de produse constituie atuuri concrete in demersurile noastre de a ne dezvolta brandurile pastrand, in acelasi timp, valorile fundamentale care fac Caroli Foods Group extraordinar”, a adaugat Khaled El Solh.

Talal El Solh, unul dintre actionarii principali ai Caroli Foods si Supervisory Board Chairman, a adaugat: „Cu ajutorul know-how-ul grupului Sigma in ceea ce priveste categoriile de produse si extinderea in alte zone geografice, am identificat, impreuna, oportunitati de crestere a business-ului Caroli in categorii si piete noi”.

„Aceasta achizitie ne permite sa ne ducem mai departe strategia de dezvoltare in regiunea extrem de atractiva a Europei de Est”, a declarat Mario Paez, CEO al Sigma.

Infiintata la Bucuresti in 1994, Caroli s-a extins pe numeroase segmente de piata, construindu-si un portofoliu cuprinzator de marci precum Caroli, Campofrio, Sissi, Maestro si Primo.

Grupul Caroli a evoluat de la o companie de familie la unul dintre cei mai mari angajatori ai industriei, cu peste 1.200 de angajati, o fabrica in Pitesti si o retea puternica de distributie si vanzari nete de peste 100 milioane euro in 2016 si un venit net de 88 milioane de euro.

De-a lungul anilor, Caroli Foods si-a consolidat pozitia in Romania pe segmentul sau, atingand o cota de piata valorica de 17%, conform raportului Nielsen pe ianuarie-iulie 2017.

Asocierea din 2010 dintre Caroli Foods Group si Campofrio a fost momentul in care compania romaneasca a beneficiat de sprijinul si expertiza internationala a Grupului Campofrio, in schimbul a 49% din actiunile sale. In 2014, prin expansiunea companiei Sigma in Europa si achizitionarea companiei Campofrio, Sigma a devenit, de asemenea, un actionar minoritar in compania romaneasca.

Compania Campofrio Food Group (acum complet detinuta de Sigma) detine 25 de fabrici pe tot continentul, cu aproape 7,000 de angajati, iar cota europeana a veniturilor sale este de peste 1,9 miliarde de euro.

Sigma este unul dintre principalii jucatori la nivel mondial in industria alimentara refrigerata, cu 69 de unitati de productie in 18 tari, peste 44.000 de angajati si venituri de 5,7 miliarde dolari. Portofoliul sau de cuprinde produse din carne semi-preparata, branzeturi, iaurturi si alte alimente refrigerate si congelate.

Amazon vine in Globalworth Campus

Amazon vine in Globalworth Campus

Gigantul american de retail Amazon va reprezenta cel mai important chirias in prima cladire a proiectului Globalworth Campus din Pipera, intr-o tranzactie de tip pre-lease care a insumat 13.555 metri patrati. Luand in considerare o perioada de inchiriere de 3 ani, valoarea contractului s-ar ridica la aproximativ 4,7 milioane de euro, la o chirie de 10 euro pe metru patrat.

Sosirea Amazon in Globalworth Campus vine la an de la tranzactia in care gigantul american de retail a inchiriat o suprafat de 13.500 de metri patrati in Iasi, in cladirea United Bu­si­ness Center (UBC) din cadrul centru­lui de birouri Palas. Desi tranzactia cu Amazon a fost cea mai spectaculoasa din 2017, decizia Renault de a isi reinnoi contractul in cladirea North Gate din Pipera a constituit cea mai mare suprafata tranzactionata in acest an de 20.000 metri patrati.

Immochan cumpara Coresi Business Park de la Ascenta Management

Immochan cumpara Coresi Business Park de la Ascenta Management

In 2017, potrivit datelor disponibile la finalul primelor nou luni, volumul investitiilor in piata imobiliara ar ajunge la peste 600 milioane euro, in crestere cu aproape 40% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, de la 420 de milioane de euro. Au sporit, de asemenea, atat numarul tranzactiilor, cat si valoarea medie tranzactionata la 25,3 milioane de euro.

Din aceasta suma, Capitala a atras peste 25%, arata compania de consultanta JLL, insa mai putin decat in ​​aceeasi perioada a anului 2016, ceea ce a insemnat ca lichiditatea din orasele secundare s-a imbunatatit semnificativ. Daca cele mai mari volume au fost pe segmentul de retail (60%), tranzactiile legate de cladiri de spatii de birouri au atins aproape 25%, restul reprezentand active industriale si hoteliere.

Cea mai notabila tranzactie pe spatii de birouri a fost reprezentata de achizitia complexului Coresi Business Park de catre Immochan de la Ascenta Management pentru aproximativ 50 de milioane de euro. Immochan a intrat astfel pe piata de spatii de birouri, in contextul in care, anterior, s-a concentrat doar asupra proiectelor de retail.

Sursa foto: Just2shutter / Shutterstock