Uniunea Europeana a stabilit o taxa de 12 euro/ tona pentru zahar, respectiv de sase euro/ tona pentru izoglucoza, incepand cu anul de comercializare 2007/ 2008, potrivit datelor furnizate pentru NewsIn de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA).

Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, este obligata sa plateasca contributii pentru productia de zahar, prevazute in organizarea comuna a pietei zaharului. Sumele colectate initial la bugetul de stat se vor vira la sistemul de resurse proprii traditionale ale Uniunii Europene.

Plata se face anual pana la sfarsitul lunii februarie pentru cota alocata operatorilor economici pentru fiecare an de piata. Astfel, in luna februarie 2008, producatorul de zahar trebuie sa achitate taxa pentru cota din 2007-2008.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) este responsabila cu calculul, colectarea si controlul acestor contributii, potrivit unui ordin emis de MAPDR care a intrat in vigoare saptamana trecuta.

Actul normativ prevede ca, in cazul in care agentul economic refuza sa plateasca taxa stabilita, APIA este abilitata sa efectueze procedura de executare silita, prin intermediul executorilor fiscali, desemnati prin decizia directorului general.

Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut, precum si o cota de 9.900 de tone de izoglucoza, materie prima in industria bauturilor racoritoare si alte domenii.

In Romania functioneaza noua fabrici de prelucrare a sfeclei si a zaharului brut, la Bod, Ludus, Oradea, Roman, Corabia, Urziceni, Calarasi, Liesti si Buzau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri