Desi opinia generala este ca anii electorali trag in jos bursele, realitatea ultimelor alegeri din Romania arata ca bursa locala nu are culoare politica, evenimente externe fiind aproape de fiecare data cele care au dictat trendul de moment. In debutul ultimului trimestru din 2016, analistii romani sunt usor pesimisti, insa nu se astepta la o cadere dramatica a preturilor, ci mai degraba la corectii care sa faca companiile romanesti chiar mai ieftine decat in prezent.

BVB, o singura cadere majora intr-un an electoral

2008, anul in care s-au simtit si in Romania primele efecte ale crizei financiare, a fost totodata si singurul an electoral din istoria recenta in care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat scaderi majore. Prabusirea bursei din 2008 a venit insa, evident, in contextul extern dezastruos, marcat de prabusirea economiei americane.

In ceilalti ani, piata locala de actiuni a consemnat cresteri pe linie, indiferent de orientarea politica a partidului sau candidatului castigator al alegerilor.

Anul
Alegeri
Castigator alegeri
Evolutie BET
Evolutie BET-FI
2000 Prezidentiale si legislative Ion Iliescu / PSD +21,4% N/A
2004 Prezidentiale si legislative Traian Basescu / Alianta PNL-PD +100,9% +115,7%
2008 Legislative PDL -70,4% -84%
2009 Prezidentiale Traian Basescu +61,6% +90,3%
2012 Legislative USL +18,7% +31,2%
2014 Prezidentiale Klaus Ionannhis +9% -3,2%

Alegerile legislative sunt programate sa aiba loc anul acesta pe data de 11 decembrie, iar la nivel declarativ oficialii PSD s-au pozitionat mai aproape de Bursa de Valori Bucuresti, promitand noi listari si impozit zero pe dividende. De asemenea, absenta oricarui reprezentant al GuvernuluI Ciolos si prezenta lui Victor Ponta la deschiderea sedintei de tranzactionare care a marcat includerea Romaniei pe lista scurta a pietelor ce pot fi promovate de FTSE la statutul de piata emergenta, poate fi privita din nou ca o trecere a PSD intr-o zona care ar trebui sa reprezinte in mod normal un fief al partidelor cu orientare de dreapta.

Cazacu, XTB: Ma astept la corectii pe masura ce ne apropiem de alegeri

Indicii Bursei de Valori Bucuresti au terminat primele noua luni ale anului 2016 cu scaderi minore, dupa un debut de an dezastruos si o revenire in timpul verii. BET a pierdut 1% in intervalul ianuarie – septembrie, BET-XT a coborat cu 1,7%, in vreme ce SIF-urile si Fondul Proprietatea au scazut in medie cu 4%.

Evolutii companii BET la 9 luni
Top 10 cresteri la 9 luni
Fondul Proprietatea -0,8% Boromir +139%
Banca Transilvania +16,7% Mecanica Fina +78,%
Petrom -15,8% Electroarges +77,6%
BRD -9% Turbomecanica +76,4%
Romgaz -14,5% Electroputere +70,9%
Electrica +12,7% Socep Constanta +57,4%
Transgaz +10,4% Prebet +54,3%
Transelectrica +0,5% VES Sighisoara +52,9%
Nuclearelectrica -23,1% Albalact +51,7%
Bursa de Valori Bucuresti +0,3% Stirom Bucuresti +51,5%

In Europa, indicele german DAX este in scadere cu 2,1% la 9 luni, iar benchmark-ul STOXX Europe 600 a pierdut 6,3%. Piata americana a fost in schimb pe plus (S&P 500 a urcat cu 6,1%), impulsionata de hotararea Rezervei Federale de a nu creste dobanda cheie.

“Europa si SUA vor evolua cu viteze diferite in ultimul trimestru. Actiunile americane au devenit mai scumpe decat cele europene in termeni relativi, asa ca ma astept sa vedem o evolutie mai slaba in cazul acestora. Romania va urmari mai degraba tendinta din SUA, astfel ca pe masura ce ne apropiem de alegeri sa vedem o serie de vanzari. Ma astept la vulnerabilitate pe termen scurt in piata locala, dar raman usor optimist pe termen mediu si lung”, spune Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

Acesta nu crede insa ca pe BVB se poate vorbi de o supraevaluare a companiilor, asa cum este cazul in SUA. “Daca vor fi scaderi pe plan extern acestea se vor reflecta in Romania, dar in linii mari vor crea mai degraba oportunitati de cumparare, decat sa vedem un dezastru. BVB este o piata pe alocuri ieftina si nu putem sa vorbim de o supraevaluare precum cea din 2007”, a mai adaugat analistul.

Pe 8 noiembrie sunt programate sa aiba loc alegerile prezidentiale in SUA. In functie de rezultatul final, scrutinul american s-ar putea transforma intr-unul dintre cele mai importante evenimente pentru pietele financiare globale in acest an. Candidatul republican Donald Trump a generat o serie de temeri in piata, in special din cauza retoricii sale agresive, insa in piata exista si destui analisti care se indoiesc de faptul ca acesta va si ajunge sa isi puna in practica toate masurile anuntate, daca ar deveni presedinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri