Formatiunile politice de stanga au in mod traditional o reputatie proasta in randul investitorilor din pietele de capital, insa castigarea alegerilor de catre Partidul Social Democrat (PSD) nu a avut niciun efect vizibil negativ asupra Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care, dimpotriva, a crescut in zilele de dupa scrutinul din weekend.

In privinta dezvoltarii pietei, reprezentantii investitorilor se declara mai degraba optimisti cand vorbesc despre faptul ca PSD a castigat detasat alegerile parlamentare, obtinand peste 45% din voturi atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor.

“Nu ma astept la un efect negativ ca urmare a faptului ca ca PSD a castigat alegerile. Trebuie sa recunoastem ca majoritatea privatizarilor si a masurilor pentru dezvoltarea pietei s-au luat in perioadele in care PSD s-a aflat la putere. Este un adevar demonstrat, chiar daca in general sa considera ca ‘dreapta’ este mai apropiata pietelor de capital”, a declarat Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Doar trei noi companii s-au listat in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti in ultimii opt ani: Nuclearelectrica, Romgaz si Electrica. Toate au fost aduse pe bursa de statul roman si toate au fost listate in perioada in care la putere s-a aflat un guvern PSD.

“Teoretic, daca 'dreapta' ar fi castigat alegerile actuale am fi vorbit de o incredere mai mare a investitorilor in Guvern. Totusi, nu as putea spune ca in timpul guvernarii PSD a fost foarte rau pentru bursa: marile listari s-au facut in timpul Guvernului Ponta, nu in timpul Guvernului Boc, desi trebuia sa fi fost invers. In campanie au existat promisiuni cu privire la faptul ca vor fi continuate listarile, insa acum cu totii asteptam sa vedem care sunt intentiile reale legate de privatizari. Pana cand vom vedea un anunt concret, efectul acestor alegeri este precum cel al apei sfintite: nu se intampla nimic, nici rau, nici bine”, a declarat seful uneia dintre principalele case de brokeraj din piata.

Anul acesta pe bursa erau programate listarile Hidroelectrica si a Companiei Nationale a Sarii – Salrom, insa guvernul tehnocrat nu a vrut sa isi asume tranzactii de o asemenea importanta avand in vedere mandatul pe care il aveau la dispozitie, fapt recunoscut de ministrul Economiei, Costin Borc.

“Noi am venit in noiembrie anul trecut si plecam in noiembrie 2016. Am venit cu un program de guvernare cu mandat limitat. Un proces de privatizare nu poate fi inceput si demarat in acest timp, mai ales daca sunt lucruri care necesita un acord politic ceva mai mare”, declara Borc in aprilie 2016.

Investitorii: Vrem ca in Finante sa lucreze persoane care inteleg ce este piata de capital

Investitorii de pe bursa au o lunga istorie nefasta a relatiei cu Ministerul Finantelor, din cauza masurilor fiscale schimbate de la an la an si care adesea au descurajat investitiile in actiuni.

“Mi-as dori ca in Ministerul Finantelor sa lucreze persoane care inteleg ce este piata de capital. As vrea ca Ministerul sa aiba o atitudine mult mai prietenoasa fata de investitorii de pe bursa, mai ales atunci cand atragem atentia cu privire la anumite probleme. Cu totii stim ce s-a intamplat in trecut, cand nu se compensau castigurile cu pierderile intr-un an de zile, cand trebuia sa depunem cinci fise fiscale in fiecare an, sau acum cand pierderile de la companiile in faliment nu se deduc din impozitul pe profit, sau cand pierderile din tranzactiile de pe bursele externe nu se compenseaza cu valoarea castigurilor realizate pe piata interna”, mentioneaza presedintele Asociatiei Investitorilor.

Impozitarea investitorilor de pe bursa a suferit numeroase modificari in ultimii 12 ani, de la un impozit unic de 1% pe castiguri in 2004, la impozitarea diferentiata in functie de perioada de detinere, la situatia actuala in care castigurile nete sunt impozitate cu 16%. De anul viitor insa, investitorii vor trebui sa plateasca pe langa aceasta cota si un procent de 5,5%, reprezentant contributiile de asigurari sociale si sanatate (CASS), asta chiar daca platesc deja CASS pe alte venituri precum salariile.

Dividendele, o sursa importanta de castiguri pentru investitorii in actiuni romanesti, ar putea fi de asemenea impozitate diferit in urmatorii ani. Astfel, dupa ce in 2016 taxa pe venituri din dividende a fost redusa de la 16% la 5%, aceasta ar putea sa ajunga in cele din urma la 0% in 2018, daca PSD isi va mentine promisiunea din programul de guvernare publicat in campania electorala.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri