Rata de neperformanta la creditele acordate populatiei de BCR in ultimii trei ani a scazut pana la o medie de 2,5%, dupa ce in timpul boom-ului creditarii (2002-2009) media urcase la 15%, a declarat pentru wall-street.ro Dana Demetrian, vicepresedinte pe zona de retail si private banking in cadrul BCR.

"Media ratei de credite neperformante, contractate in perioada 2002-2009, a fost de 15%. In ultimii trei ani, respectiv in cazul creditelor din intervalul 2014-2016, aceasta medie a scazut pana la 2,5%, datorita selectiei mai riguroase a portofoliului si a comportamentului la plata mult mai bun", se arata in raspunsul transmis de oficialii BCR la solicitarea wall-street.ro.

De asemenea, in cadrul unui interviu, Demetrian a precizat ca in cazul creditelor imobiliare, media ratei de neperformanta este chiar si mai mica, sub 1%.

"In trecut, au fost probleme pe creditele asa-zis imobiliare, pentru constructia de locuinte sau achizitia de terenuri, active care in criza nu au mai fost la fel de valoroase. La creditul de consum, neperformanta a fost mai mare (decat in prezent - n.r.) din cauza taierilor de salarii si a volatilitatii, dar nu neaparat ca urmare a rea-vointei sau a unei investitii incorecte facute de catre clienti", a explicat Demetrian.

Aflati si ce estimari are cea mai mare banca din sistem pentru creditarea de consum in 2017.

BCR a acordat in primele 9 luni de anul trecut credite de 6 miliarde lei, dintre care 3,8 miliarde lei au fost volumele noi de credite acordate persoanelor fizice. Banca precizeaza ca au fost inregistrate vanzari solide de credite negarantate si garantate, in special datorita programului Prima Casa, al carui plafon a fost epuizat in mai multe randuri si completat prin decizii ale Ministerului de Finante.

In segmentul de retail, BCR a pariat pe activarea bazei de clienti prin intermediul serviciilor de internet si mobile banking, care au cunoscut cresteri anuale de 30%, respectiv 150% (sept. 2016 vs. sept. 2015).

In aceeasi perioada, depozitele de la clienti au crescut cu 4,6% la 44,61 miliarde lei (10,01 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri