Fondul polonez Credit Value Investments (CVI) are in lucru finantari de aproximativ 40 de milioane de euro pentru mai multe IMM-uri din Romania. Tranzactiile, pornite in mai putin de 3 luni de activitate pe piata locala, urmeaza sa fie incheiate in primul trimestru al acestui an si reprezinta aproape jumatate din planul de finantari pe care compania poloneza l-a planificat pentru doi ani.

CVI este o companie de private debt, o alternativa la finantarea obtinuta de la banci, prin emisiune de obligatiuni sau de la fonduri de private equity. In prezent, in Romania modul principal de implicare a fondurilor de private debt este investitia in portofolii de credite neperformante, ceea ce nu reprezinta o activitate de finantare directa.

"CVI va fi pionerul pietei de private debt - avem tranzactii de 40 milioane euro care sunt programate sa se inchida in primul trimestru din 2017", a declarat pentru wall-street.ro Ciprian Nicolae, directorul Credit Value Investments, Polonia.

Chiar daca fondul polonez ofera o alternativa la finantarea bancara, seful CVI considera ca nu se afla in concurenta cu bancile, ci ca asigura, mai degraba, un serviciu complementar celor ale institutiilor de credit.

Potrivit estimarilor CVI, in aproximativ cinci ani, piata de private debt din Romania ar urma sa ajunga la finantari acordate de aproximativ 1 miliard de euro, aproape jumatate urmand sa fie tranzactii ale fondului.

"Pentru urmatorii cinci ani estimam o crestere (a afacerilor CVI, n.r.) de pana la 400 milioane euro", a spus Ciprian Nicolae.

Potrivit acestuia, piata locala inregistreaza similaritati importante cu cea din Polonia, decalajul in ce priveste evolutia fiind de aproximativ 5 ani.

In octombrie, seful CVI a declarat pentru wall-street.ro ca fondul are in plan sa acorde finantari de pana la 100 de milioane de euro IMM-urilor in Romania. Acesta a afirmat si ca CVI ar vrea sa epuizeze acesti bani in maxim 2 ani. Finantarile sunt acordate sub forma de obligatiuni, emise de firma si cumparate de fond. Varianta optimista ar fi ca CVI sa epuizeze jumatate din bani in 6 luni.

"In momentul in care vedem ca exista o activitate de succes putem sa consideram un <<fundraising>> dedicat Romaniei. Avem un fond care s-a dublat ca active de la an la an, din cauza cererii clientilor. Speram ca Romania sa ne aduca o oportunitate similara. In plus, viteza de rotatie a portofoliului ar trebui sa fie intre 2 si 5 ani, deci capitalul initial reintra in circulatie, in afara fondurilor aditionale. Exista un efect sinergistic intre fondurile disponibile, cererea de credite si succesul de rambursare al creditelor, evident", a declarat Ciprian Nicolae.

Termenul maxim pentru incheierea unei tranzactii ar trebui sa ajunga la maxim 10 saptamani.

Credit Value Investments este o companie independenta de investitii infiintata in 2012 in Polonia. Pana in prezent, compania a realizat 500 de tranzactii in peste 200 de companii din segmentul IMM si gestioneaza active in valoare de peste 750 milioane de euro.

Sursa foto:TZIDO SUN/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri