Preturile locuintelor din Romania au fost in scadere in ultimii ani, atat in termeni nominali, cat si in termeni reali. In pofida unei cresteri reduse in a doua jumatate a lui 2014 si la inceputul lui 2015, acestea au scazut din nou in al doilea trimestru din 2015. Se preconizeaza ca preturile locuintelor vor creste usor in perioada 2016-2017, dar inca vor ramane cu mult sub nivelurile din perioada anterioara crizei. Prin urmare, aparitia unei bule imobiliare este putin probabila pe termen scurt, potrivit Raportului de Tara al Romaniei pe 2016, realizat de Comisia Europeana.

Dupa mai multi ani de declin, creditele acordate gospodariilor au revenit la rate de crestere pozitive in 2015. In perioada 2012-2014, standardele mai stricte de acordare a creditelor ca urmare a repararii bilanturilor bancilor, la care s-au adaugat presiunile mari asupra gospodariilor pentru a-si reduce datoria, au mentinut cresterea creditelor acordate gospodariilor intr-o zona negativa. Progresele inregistrate in curatarea bilantului bancilor, combinate cu rate mai scazute ale dobanzilor, au dus la redresarea treptata a imprumuturilor pentru gospodarii. Creditele acordate gospodariilor au revenit la rate de crestere pozitive incepand cu ianuarie 2015 (graficul urmator), arata documentul citat.

Comisia Europeana subliniaza ca restabilirea activitatii de creditare a gospodariilor a fost determinata de acordarea de credite de consum in moneda locala si a fost sustinuta de o crestere robusta a creditelor pentru locuinte. In 2015 a crescut rapid numarul creditelor in lei acordate gospodariilor, cu 31 % in termeni nominali pentru intregul an (graficul urmator). Acest lucru a fost determinat de scaderea ratelor dobanzii pentru creditele de consum si de o oarecare relaxare a standardelor de creditare. Rata de crestere a creditelor pentru locuinte, care reprezinta in prezent aproximativ 47% din totalul creditelor acordate gospodariilor, inregistreaza, de asemenea, o crestere constanta incepand cu a doua jumatate a anului 2014 (cu 16,5 % in termeni nominali pentru intregul an 2015). Aproximativ 60% din totalul creditelor ipotecare in moneda locala au fost garantate in cadrul schemei de garantare de stat "Prima casa" pentru a sprijini achizitionarea primei locuinte.

Cresterea modesta a creditelor este un argument impotriva aparitiei unui boom in Romania bazat pe credite pe termen scurt. Atat creditele pentru gospodarii, cat si cele pentru societatile nefinanciare raman cu mult sub nivelurile din perioada anterioara crizei (a se vedea graficul anterior). Comisia Europeana asteapta astfel ca facilitarea accesului la finantare sa sustina o crestere a consumului in 2016 si in anii urmatori, insa pe termen scurt este putin probabila aparitia unui boom bazat pe credite.

In acest stadiu este putin probabila aparitia unei bule imobiliare. Preturile locuintelor din Romania au fost in scadere in ultimii ani, atat in termeni nominali, cat si in termeni reali (graficul de mai jos). In pofida unei mici cresteri in a doua jumatate a anului 2014 si la inceputul anului 2015, acestea au scazut din nou in al doilea trimestru al anului 2015. Se preconizeaza ca preturile locuintelor vor creste usor in perioada 2016-2017, dar inca vor ramane cu mult sub nivelurile din perioada anterioara crizei. Prin urmare, considera Comisia Europeana, aparitia unei bule imobiliare este putin probabila pe termen scurt.

Sursa foto: Brian A Jackson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri