Schimbările climatice devin un motiv pentru scumpirea oulelor de Paște cu ciocolată, care vor deveni mai puțin accesibile în acest an, potrivit cercetătorilor.

Cea mai mare parte a ciocolatei este făcută din cacao cultivată în Africa de Vest, dar un val de căldură umed a distrus recoltele, iar experții spun că de vină sunt schimbările climatice. Lipsa de cacao rezultată din cauza caniculei a dus la creșterea prețurilor la aproape 8.500 de dolari pe tonă în această săptămână, potrivit BBC.

Arborii de cacao sunt deosebit de vulnerabili la schimbările climatice, iar aceștia cresc doar într-o bandă îngustă de aproximativ 20 de grade latitudine în jurul ecuatorului, cea mai mare parte a producției globale este concentrată în Africa de Vest.

Grupul World Weather Attribution, parte a Imperial College din Londra, a descoperit că aceste temperaturi excepțional de ridicate au fost de 10 ori mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de om. Studiul lor a constatat că, dacă lumea nu reduce rapid consumul de combustibili fosili, Africa de Vest va experimenta valuri de căldură similare la fiecare doi ani.

„Au existat rapoarte de la fermierii din Coasta de Fildeș că nivelul căldurii a slăbit recolta de cacao”, potrivit unuia dintre autorii studiului, Izadine Pinto, de la Universitatea din Cape Town.

Acesta a spus că temperaturile ridicate au crescut rata de evaporare, lăsând culturile fără suficientă umiditate. Un alt factor care a afectat culturile a fost El Niño, o fluctuație naturală recurentă a modelelor meteorologice din Pacificul tropical, care crește temperaturile globale și poate duce la vreme extremă în unele locuri. Un El Niño puternic a fost activ din iunie anul trecut.

Anii cu El Niño agresiv prezintă adesea provocări pentru fermieri, dar încălzirea globală exacerbează aceste schimbări, spune Ben Clarke, expert în vreme extremă la Institutul Grantham de la Imperial College.

Dar, seceta nu este singurul factor care afectează cultivatorii de cacao. Atât Coasta de Fildeș, cât și Ghana au fost suferit, în decembrie anul trecut, din cauza ploilor intense. Precipitațiile totale din Africa de Vest au fost mai mult decât duble față de media pe 30 de ani.

Condițiile umede au permis o apariția unei infecții fungice numită boala păstaie neagră să înflorească, putrezind boabele de cacao pe copaci.

Rezultatul acestor evenimente extreme diferite a fost același - prețul boabelor de cacaoi s-a triplat în comparație cu anul trecut și s-a dublat în ultimele trei luni.

Producătorii de ciocolată cumpără de obicei boabe cu câteva luni înainte, dar costurile în creștere încep să afecteze prețurile din retail.

"O mulțime de jucători care au anunțat deja creșteri de preț. Facem și noi parte din acel grup", a declarat Martin Hug, de la producătorul de ciocolată Lindt & Spruengli, analiștilor orașului la începutul acestei luni.

În februarie, Mondelez, compania care deține brandul Cadbury și producătorul american de ciocolată Hershey, avertiza deja că ritmul creșterii prețurilor la cacao ar putea duce la creșterea prețului ciocolatei, dar cei care simt greul acestor fluctuații de preț sunt fermierii care cultivă culturile de cacao.

Se estimează că există aproximativ două milioane de mici fermieri în centura de cacao din Africa de Vest care se bazează pe această cultură intensivă pentru cea mai mare parte a veniturilor lor.

Unii analiști consideră că țările bogate pot oferi sprijin financiar și tehnic țărilor în curs de dezvoltare pentru a-și ajuta fermierii să facă față mai bine condițiilor meteorologice extreme, dar odată ce situația se va agrava vor fi necesare eforturi concertate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri