Fondul Proprietatea (FP) ar putea sa ajunga sa incaseze cu usurinta peste 1 mld. lei anul acesta din vanzarile de actiuni, avand in vedere tranzactiile deja finalizate, precum si cele pe care compania a anuntat ca le are in plan. In acest context, unii analisti anticipeaza un potential de +17% si un pret de 1 leu/actiune pana la finalul anului, considerand plauzibil si un scenariu in care FP va face in 2018 distributii suplimentare de cash catre actionari.

FP a vandut saptamana aceasta 2,5% din actiunile Petrom (SNP) incasand 400 mil. lei si reducandu-si astfel participatia la 9,99% din capitalul companiei petroliere. In iulie, Fondul a anuntat semnarea unui memorandum de intelegere cu Electrica privind achizitionarea participatiilor pe care le detine in patru filiale Electrica. Valoarea stabilita a tranzactiei este de 752 mil. lei, finalizarea acesteia fiind programata sa aiba loc inainte de 1 noiembrie.

Pe langa aceste doua intelegeri, Fondul Proprietatea a anuntat in august si septembrie ca demareaza procedurile pentru vanzarea pachetelor de actiuni detinute in cadrul filialelor Enel, Engie Romania, precum si a unei parti din pachetul de actiuni controlat la Hidroelectrica.

Analistii casei de brokeraj maghiare Concorde Securities si-au marit recent pretul tinta pentru actiunile FP, anticipand un nivel de 1 leu pana la finalul anului, cu 17,2% peste cotatia de 0,853 lei stabilita in sedinta bursiera de joi.

Retail jobs

“In ciuda cresterii puternice a pretului actiunilor Fondul Proprietatea din 2017, ne mentinem estimarile pozitive cu privire la evolutia FP, asteptand atat dividende obisnuite cat si distributii speciale”, spun analistii Concorde.

Printre factorii pozitivi cu influenta asupra actiunii FP, analistii maghiari mentioneaza un posibil IPO Hidroelectrica in al doilea semestru din 2018, finalizarea tranzactiei cu Electrica pana la finalul anului 2017, precum si o posibila includere a Romaniei pe lista scurta a MSCI (lista pietelor ce pot sa fie promovate la statutul emergent) venita dupa ce Fondul a vandut un nou pachet de actiuni Petrom.

Anul acesta, Fondul Proprietatea a facut doua distributii de cash catre actionari: o distributie de 0,05 lei/actiune, reprezentand obisnuita suma anuala care inlocuieste dividendele, precum si o distributie suplimentara, de asemenea de 0,05 lei/actiune.

Citeste si:
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, proiect de digitalizare de 13...
Universitatea Babeş-Bolyai...

“Ce s-a intamplat in trecut nu garanteaza nimic, dar daca suntem realisti trebuie sa recunoastem ca politica FP este de a face vanzari si de a distribui catre actionari banii, astfel ca scenariul existentei unei distributii speciale si in 2018 este foarte plauzibil”, considera Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere financiara Prime Transaction.

Acesta subliniaza ca potentialul de crestere al actiunii FP ar putea sa fie totusi limitat de faptul ca titlurile companiei pornesc de la un nivel destul de ridicat in prezent, iar anunturile privind vanzarea unor pachete de actiuni din portofoliu au inceput sa fie deja incluse in pret, ca dovada si evolutia aproape orizontala a actiunilor din ultimele saptamani, in ciuda recentelor anunturi.

Actiunile FP au inregistrat joi o fluctuatie minora, de -0,2%, chiar daca Fondul anuntase cu o seara in urma finalizarea tranzactiei de la Petrom.

Citeste si:
Analiză XTB: ce urmări va avea majorarea ratelor dobânzilor de...
Analiză XTB: ce urmări va...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri