Banca Transilvania (TLV) este asteptata sa anunte in urmatoarele saptamani preluarea Bancpost, tranzactie care ar putea propulsa institutia de credit din Cluj pe primul loc in topul bancilor locale. Analistii anticipeaza insa ca Banca Transilvania va plati un pret piperat pentru Bancpost, fapt care va limita potentialul de crestere pe bursa al actiunilor, repetarea situatiei care a avut loc dupa preluarea Volksbank fiind astfel putin probabila.

La jumatatea acestei luni, grecii de la Eurobank au anuntat ca negociaza o potentiala vanzare a Bancpost, ERB Retail Services IFN si a ERB Leasing IFN, detaliile urmand sa fie facute publice in octombrie.

“Preluarea Bancpost ar fi aproape sigur un eveniment pozitiv pentru Banca Transilvania si pentru actiunile acesteia. Totusi, nu se va mai repeta situatia de la preluarea Volksbank; aceea a avut loc intr-un context particular pe care probabil nu il vom mai regasi o lunga perioada de timp. Actionarii Volksbank incercau de mai mult timp sa vanda banca, erau sub presiunea timpului, iar Banca Transilvania nu a avut contracandidati reali, asa ca a putut negocia un pret foarte bun. Indiferent de pret insa, ar ramane cateva avantaje evidente. Printre ele, cresterea cotei de piata pana aproape de cea a BCR si inglobarea unei noi pierderi contabile de aproape 100 milioane de euro de la banca greceasca (n.red. pierderile pot fi folosite ca deduceri la plata impozitului pe profit)”, considera reprezentantii departamentului de analiza al casei de brokeraj Prime Transaction.

In decembrie 2014, Banca Transilvania a anuntat semnarea unui angajament ferm pentru achizitionarea Volksbank Romania, finalizarea tranzactiei fiind realizata in aprilie 2015. Achizitia a avut loc intr-un moment in care actionarii Volksbank vroiau sa vanda cat mai rapid operatiunile din Romania, care devenisera prea costisitoare pentru banca

“Preluarea Bancpost nu mai are cum sa se faca la parametrii tranzactiei Volksbank. In 2014, tranzactia a fost grabita extrem de mult de faptul ca nu mai existau alti cumparatori interesati, iar cei de la Volksbank erau obligati sa vanda altfel nu ar mai fi primit finantare de la banca centrala a Austriei. Practic, la acel moment Banca Transilvania a preluat portofoliul de credite al Volksbank la 30% din valoarea acestuia, lucru imposibil in prezent”, mentioneaza Dragos Mesaros, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Goldring.

Acesta adauga faptul ca discount-ul platit de Banca Transilvania pentru preluarea Volksbank este imposibil de obtinut in prezent, in conditiile in care interesul pentru preluarea bancilor din Romania este in crestere, BT nemaifiind singurul cumparator din piata.

Volksbank s-a confruntat cu probleme financiare serioase dupa criza din 2008, banca centrala a Austriei injectand sume estimate la 2 mld. euro in acea perioada.

In 2015, anul care a urmat anuntului privind tranzactia Banca Transilvania – Volksbank, actiunile TLV au crescut pe Bursa de Valori Bucuresti cu 47%.

„Chiar daca finalizarea negocierilor se va concretiza cu incheierea unui acord privind achizitia, consider ca pretul actiunilor Bancii Transilvania va reactiona la aceasta stire, insa nu atat de mult precum s-a intamplat in cazul preluarii Volksbank. Aceasta deoarece parte din aceasta stire a fost deja incorporata in pret odata cu anunturile facute de TLV privind intentia de achizitie a BancPost”, spune Ioana Sechel, analist BRK Financial Group.

“Ma astept la o reactie emotional pozitiva in primele 2-3 zile dupa anuntul tranzactiei, insa nu cred ca preluarea Bancpost va genera un trend de crestere puternic, pe termen mediu-lung, pentru actiunile Banca Transilvania", adauga Dragos Mesaros.

In cazul incheierii cu succes a preluarii Bancpost, Banca Transilvania se va afla in competitie directa cu BCR pentru prima pozitie in topul bancilor din Romania dupa valoarea activelor gestionate. BCR gestiona active in valoare de 65,93 miliarde de lei la finalul primului semestru al acestui an, situandu-se pe prima pozitie in topul bancilor dupa valoarea activelor. Banca Transilvania se afla pe locul al doilea in acest top, cu active gestionate in valoare de 53,23 miliarde de lei, in timp ce Bancpost gestioneaza active in valoare de 11,6 miliarde de lei. Daca aceasta achizitie va fi finalizata cu succes, activele gestionate de Banca Transilvania ar putea ajunge la 64,83 miliarde de lei, valoare apropiata de cea a liderului.

Toti ochii asupra pretului si structurii tranzactiei

Pretul si structura tranzactiei BT - Bancpost sunt cele mai importante elemente care vor conta pentru evolutia pe bursa a actiunilor Banca Transilvania.

“In cazul Bancpost, creditele subordonate de la banca-mama totalizeaza 100 milioane de euro, mult sub cele pe care le avea Volksbank, asa ca nu ne asteptam la o structura similara a tranzactiei, cu un pret mic pentru actiuni si o rambursare anticipata a datoriilor”, mentioneaza analistii Prime Transaction.

Banca Transilvania a platit pentru achizitia Volksbank Romania circa 711 milioane de euro, din care 81 milioane de euro pentru capitalul bancii si 630 milioane de euro pentru rambursarea unor linii de credit acordate de catre actionarii Volksbank bancii din Romania.

Analistii Prime Transaction subliniaza ca desi creditele neperformante nu mai sunt o problema majora in sistemul bancar, la Bancpost exista in continuare un portofoliu semnificativ de credite in valute exotice, cel mai probabil franci elvetieni. La 31 decembrie 2015 (ultimele situatii financiare publicate de Bancpost) era vorba de credite de circa 950 milioane de lei in alte monede decat RON, EUR si USD, dintr-un total de 5,77 miliarde de lei al creditelor catre clienti si 10,98 miliarde active totale ale bancii.

“Mai mult, creditele in valute exotice nu erau acoperite de pasive in aceleasi valute, ci prin pozitii extrabilantiere. Creditele in astfel de valute au in continuare un potential mare de a genera pierderi, asa cum s-a intamplat si cu creditele in franci elvetieni ale Volksbank, pentru care Banca Transilvania a trebuit sa ia masuri speciale inainte si dupa achizitia bancii austriece”, adauga analistii casei de brokeraj.

Banca Transilvania a anuntat in 2015 ca va oferi o reducere de 22,5% pentru clientii care au credite in franci elvetieni la Volksbank, dupa realizarea conversiei la cursul valutar de la acel moment . De asemenea, programul de conversie a creditelor in franci elvetieni acordate de Volksbank a prevazut eliminarea comisionului de risc si restituirea comisioanelor abuzive percepute clientilor sub forma unei scaderi a soldului creditului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri