Protectia Consumatorului vrea mai mult control asupra bancilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) spera ca, anul viitor, sa schimbe legea care impune bancilor sa afiseze dobanda anuala efectiva (DAE), astfel incat sa poata controla mai bine bancile, a spus consilierul ANPC, Irina Vasile la seminarul organizat de FinZoom, informeaza NewsIn."Speram ca anul viitor sa putem modifica aceasta lege, astfel incat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului sa aiba drepturi mai ample in ce priveste controlul bancilor", a spus consilierul ANPC.

In prezent, legea este "usor ambigua" pentru ca nu stabileste clar cum trebuie sa se imparta controalele intre ANPC si BNR, a mai spus Vasile."BNR vrea sa se retraga de tot din aceasta activitate de control asupra bancilor, iar noi va trebui sa acoperim inclusiv institutiile de credit. Modul de calcul al dobanzii anuale efective prevazut in lege nu cred, insa, ca va fi modificat", a completat Vasile.

Ea a explicat ca, deocamdata, e doar la nivel de discutii "retragerea" bancii nationale de la controlul bancilor pentru neaplicarea legii 289/2004, asa numita lege a dobanzii anuale efective. "Putem sa controlam si sa amendam bancile si acum, dar numai pe partea de informatii si clauze contractuale, iar BNR nu si-a exprimat deocamdata un punct de vedere oficial, dar au spus, in discutiile neoficiale pe care le-am purtat cu ei, ca vor sa se retraga", a mai spus Vasile.

Consilierul ANPC a mai spus ca agentiile autoritatii din tara nu au inregistrat un numar semnificativ de sesizari cu privire la afisarea incorecta a DAE, in schimb primesc reclamatii cu privire la contractele incheiate cu bancile "pentru ca e scris marunt si clientii nu citesc cu atentie termenii contractuali, iar ulterior constata ca au de plata mai mult decat se asteptau".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri