Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar trebui finalizate cu investitie privata

Presedintele Traian Basescu a declarat la Cernavoda, ca statul roman are capacitatea sa finalizeze Reactoarele 3 si 4 de la Centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, insa, s-a declarat impotriva unui asemenea demers si a spus ca autoritatile ar trebui sa caute solutii in sectorul privat. "Daca vom reusi sa consolidam un numar suficient de mare de investitori pentru Reactorul 3 si Reactorul 4, va trebui sa o facem, avand in vedere ca partea cea mai delicata, exploatarea, este o experienta pe care centrala deja o are", a declarat Presedintele Basescu, citat de NewsIn.

Presedintele a estimat ca lucrarile la Reactorul 3 vor incepe in cursul anului 2008, iar la Reactorul 4, circa sase luni mai tarziu. seful statului a reiterat ideea ca tara noastra are nevoie sa reduca nivelul de dependenta de importurile de energie. El a precizat ca nu vom avea niciodata resurse suficiente si ca Romania nu se poate separa din punct de vedere energetic de celelalte tari.

"Obiectivul nostru trebuie sa fie ca importurile sa echilibreze exporturile", a spus Traian Basescu. El a mai spus ca nevoile energetice cresc pe masura dezvoltarii economice a tarii. insa, a criticat lipsa de performanta in optimizarea consumurilor energetice, atat in sectorul industrial, cat si in cel particular. Basescu a mai afirmat ca Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, precum si hidrocentrala de la Tarnita raman obiective majore ale strategiei energetice nationale.

In cadrul unei conferinte de presa organizate, marti, la Cernavoda, dupa ce a vizitat Centarala nuclearo-electrica, Traian Basescu a avertizat oficialii CNE sa nu grabeasca punerea in functiune a Unitatii 2, sa puna pe primul plan siguranta, chiar daca procedurile ar duce la intarzierea punerii in functiune a obiectivului.

In timpul vizitei la Cernavoda, presedintele Basescu a cerut explicatii amanuntite de la oficialii centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda in privinta tehnologiei utilizate pentru producerea energiei. Conducerea centralei i-a explicat procedurile testarii la cald care se desfasoara in aceste zile, precum si modalitatea in care reactorul nuclear va fi incarcat manual cu uraniu natural.

De altfel, Ionel Bucur, directorul amplasamentului Cernavoda, a expus o bara de uraniu natural chiar in ecluza reactorului. El a explicat presedintelui faptul ca uraniul natural nu este radioactiv si poate fi manipulat fara riscuri. Curios, Basescu a atins si el fascicolul respectiv de uraniu. in ianuarie 2007, lucratorii de la Unitatea 2 vor incarca manual circa 90 de tone de uraniu pentru a porni reactorul unitatii.

Unitatea nr.2 este prevazuta a fi alimentata manual cu fascicole de uraniu natural in cursul lunii ianuarie 2007, intrand in procedurile de pornire. Intrarea in circuitul comercial al Unitatii 2 este prevazuta pentru iunie 2007. Pe data de 2 decembrie 2006, s-au implinit 10 ani de la intrarea in functiune a primei unitati a Centralei nuclear-electrice de la Cernavoda.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Radiografia sectorului energetic in 2014: principalele evenimente