In primele sase luni ale acestui an, deficitul balantei comerciale a depasit 6,3 miliarde de euro in crestere cu aproape jumatate de miliard de euro (483,3 milioane de euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vestea buna, singura si putin importanta, este ca exporturile au crescut (in ritm anual, ceva mai rapid decat importurile (cu 10% fata de 9,7%) in perioada mentionata, pentru prima data dupa foarte multa vreme. Insa diferenta este nesemnificativa, iar decalajul extrem de mare.

Asadar, conform datelor oficiale, in intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2018, exporturile Romaniei au insumat aproape 34 de miliarde de euro, in crestere cu 10% comparativ cu primele sase luni ale anului anterior, iar importurile au depasit valoarea de 40 de miliarde de euro, cu 9,7% mai mari fata de perioada de referinta.

De remarcat, din datele Statisticii, este faptul ca la categoria “alimente si animale vii”, exporturile romanesti insumeaza 1,8 miliarde de euro, iar importurile aproape trei miliarde de euro.

Rovana Plumb: Romania este...
Citeste si: Rovana Plumb: Romania este pregatita sa faca fata Brexit

Carnea de porc, importata masiv de ani buni

De altfel, problema importurilor masive (in special a celor de alimente de baza care pot fi produse cu usurinta, dar cu investitii, si in Romania) si a exporturilor cu valoare adaugata mica (in mare parte pe baza unor importuri de completare) este deseori pusa in discutie de economisti si chiar de reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Chiar in urma cu doua zile, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, mentiona importurile covarsitoare de carne de porc, derulate chiar inainte de aparitia epidemiei de pesta porcina.

“Romania a importat anul trecut cantitati mari de carne de porc. Nici nu va vine sa credeti cat de mult a importat. Asta este o realitate. Si importa din Polonia, din Ungaria", a spus Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Carnea de porc se mentine de ani buni in topul produselor agroalimentare importate, numai anul trecut Romania cheltuind peste 475 de milioane de euro pe acest segment, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

MAE: Marea Britanie a...
Citeste si: MAE: Drepturile romanilor, respectate indiferent de finalul Brexit

In primele patru din acest an, Romania a importat carne si preparate din carne in valoare de 268,4 milioane de euro, in crestere cu aproape 210,6% fata de aceeasi perioada din 2017, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).

Si, din nou, asta se intampla inainte de aparitia epidemiei de pesta porcina. Asadar, este de urmarit cum vor evolua importurile de carne de porc in continuare, in conditiile in care fermierii afectati sunt obligati sa isi sacrifice animalele.

De asemenea, guvernatorul BNR a mentionat in repetate randuri importurile nejustificat de mari de mere din Polonia. „Ce m-a frapat pe mine (...) este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafetelor cultivate cu meri, sa spunem, din UE, dar numai 3% din productie”, a spus Isarescu in repetate randuri, referitor la adancirea deficitului comercial al Romaniei.

Avem sanse de revenire?

Ce inseamna, de fapt, ca importurile sunt mai mari decat exporturile? Inseamna ca diferenta (deficitul comercial) trebuie platita, in valuta, din alte surse: din investitii straine directe, din fonduri europene sau din banii trimisi acasa de roamanii care lucreaza in strainatate. Si daca nu sunt de ajuns? Atunci valuta se scumpeste, leul se depreciaza si cauzeaza inflatie.

7 dezastre economice globale...
Citeste si: 7 dezastre economice globale in 2019 care afecteaza si Romania

Toata aceasta situatie a fost creata de politica statului de stimulare a consumului, prin majorari salariale fara acoperire in productivitate, si de sacrificare a investitiilor, care ar fi generat majorari salariale justificate, taxe la bugetul de stat si produse care sa satisfaca cererea interna.

Iar perspectivele nu sunt imbucuratoare. Rectificarea bugetara recent anuntata continua aceasta politica dovedit perdanta: se umfla artificial veniturile la buget pentru a se justifica noi cheltuieli irationale pe salarii, pensii, asistenta sociala si pomeni electorale. Investitiile (care reusisera sa creasca la 6 luni cu un procent impresionant, dar de la o baza extrem de scazuta - minimul ultimilor aproximativ 15 ani) sunt din nou sacrificate, iar banii de la Cercetare sunt directionati catre Catedrala Mantuirii Neamului.