Numarul salariatilor din Capitala era, la finele lunii decembrie 2018, de 1.014.597 persoane, in scadere cu 3.616 persoane comparativ cu luna anterioara, dar in crestere cu 25.015 persoane fata de aceeasi perioada din 2017, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica, informeaza Agerpres.

Castigul salarial mediu brut, era la finele anului 2018, de 6.505 lei (4.945 lei in decembrie 2017), iar cel net de 3.882 lei (3.545 decembrie 2017).

Pe de alta parte, la finele lunii decembrie erau inregistrati 15.710 someri, in scadere cu 2.585 persoane comparativ cu perioada similara din 2017. Rata somajului se situa la 1,3%, in cazul femeilor aceasta fiind de 1,4%.

In ceea ce priveste pensionarii, numarul acestora era de 484.429 persoane la finele trimestrului III 2018, iar pensia medie se cifra la 1.503 lei.

Majorarea salariilor din sectorul public a pus presiune pe piata fortei de munca din Romania. Intrebati ce ar alege, daca ar avea doua oferte de joburi similare - la stat si la privat, 47% dintre respondenti au indicat sectorul public, 32% pe cel privat, in timp ce 21% au evitat sa raspunda.

"Interesul respondentilor pentru sectorul public trebuie pus in legatura directa cu siguranta locului de munca si cu evolutia economica impredictibila din 2019", arata Barometrul pietei fortei de munca 2019.

Chiar daca mediul privat ofera incomparabil mai multe oportunitati, functia publica asigura, in viziunea multor respondenti, garantia unui salariu care vine la timp si a unui loc de munca stabil, imun la o posibila noua criza economica. Semnele de intrebare legate de joburile din sectorul public sunt legate, in primul rand, de conditionalitatile de ordin politic, de existenta unor retele de interese clientelare si de asigurarea unui mediu de lucru similar cu cel din sectorul privat.

Cele mai multe companii vor continua sa extinda beneficiile acordate angajatilor, potrivit Barometrului Frames&TrainYourBrain. 67% dintre angajatori au declarat ca sunt dispusi sa ofere mai multe beneficii salariatilor, in timp ce 28% au afirmat ca au deja un sistem de bonificatie care isi arata efectele. 15% au evitat sa raspunda invocand, in marea lor majoritate, incertitudinile din economie.

Sursa foto: Shutterstock/ Mircea Moira

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri