Stocurile de grau din Romania au coborat la 1,6 milioane tone de grau, astfel incat producatorii din sectorul morarit si panificatie vor incepe sa importe grau in jurul datei de 20 ianuarie, potrivit presedintelui Rompan, Aurel Popescu.

"Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ( MAPDR), stocurile de grau sunt de maxim 1,6 milioane tone in prezent, ceea ce va determina producatorii sa importe grau, incepand cu 20 ianuarie", a declarat pentru NewsIn, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie si Produse Fainoase-Rompan, Aurel Popescu.

Presedintele Rompan a precizat ca Romania va importa in jur de 300.000 de tone, din doua tari, respectiv Ungaria si Serbia. "Pretul unui kilogram de grau din import va fi aproximativ egal cu cel de pe piata interna, adica undeva intre 0,50 de bani si 0,55 de bani. Eliminarea taxelor vamale, care inainte de aderare erau de 25 %, nu va duce la un pret mai mic la graul importat, situatia fiind determinata de deficitul de grau la nivel mondial. Din cauza acestei cereri care este mai mare decat oferta, pretul graului este in intreaga lume cu 50 % mai mare decat ar fi normal", a spus Popescu.

Reprezentantii patronatului din industria de morarit si panificatie nu doresc sa apeleze pentru necesarul de grau la rezerva de stat constituita de Ministerul Agriculturii.

In anul 2006, Romania a obtinut o productie de grau de circa cinci milioane de tone de grau. "in urma cu doi ani patronatul a pierdut peste 30 de milioane de euro, deoarece a imprumutat grau de la rezerva de stat, pe care la restitutit la un pret dublu comparativ cu cel de achizitionare", a declarat Aurel Popescu.

Potrivit Politicii Agricole Comune, Uniunea Europeana va interveni si pe piata graului din Romania. Astfel, surplusul de grau, care nu se valorifica pe piata interna, se preia prin sistemul de interventie de catre UE si se vinde doar in terte tari, din afara UE. De asemenea, pentru 2007, este stabilit un pret de referinta de 101,3 euro pe tona de grau. Daca producatorul nu reuseste sa vanda cu acest pret, UE ii acorda diferenta de bani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania a avut al doilea cel mai mare deficit bugetar din UE in 2018