Stocurile de grau din Romania au coborat la 1,6 milioane tone de grau, astfel incat producatorii din sectorul morarit si panificatie vor incepe sa importe grau in jurul datei de 20 ianuarie, potrivit presedintelui Rompan, Aurel Popescu.

"Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ( MAPDR), stocurile de grau sunt de maxim 1,6 milioane tone in prezent, ceea ce va determina producatorii sa importe grau, incepand cu 20 ianuarie", a declarat pentru NewsIn, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie si Produse Fainoase-Rompan, Aurel Popescu.

Presedintele Rompan a precizat ca Romania va importa in jur de 300.000 de tone, din doua tari, respectiv Ungaria si Serbia. "Pretul unui kilogram de grau din import va fi aproximativ egal cu cel de pe piata interna, adica undeva intre 0,50 de bani si 0,55 de bani. Eliminarea taxelor vamale, care inainte de aderare erau de 25 %, nu va duce la un pret mai mic la graul importat, situatia fiind determinata de deficitul de grau la nivel mondial. Din cauza acestei cereri care este mai mare decat oferta, pretul graului este in intreaga lume cu 50 % mai mare decat ar fi normal", a spus Popescu.

Reprezentantii patronatului din industria de morarit si panificatie nu doresc sa apeleze pentru necesarul de grau la rezerva de stat constituita de Ministerul Agriculturii.

In anul 2006, Romania a obtinut o productie de grau de circa cinci milioane de tone de grau. "in urma cu doi ani patronatul a pierdut peste 30 de milioane de euro, deoarece a imprumutat grau de la rezerva de stat, pe care la restitutit la un pret dublu comparativ cu cel de achizitionare", a declarat Aurel Popescu.

Potrivit Politicii Agricole Comune, Uniunea Europeana va interveni si pe piata graului din Romania. Astfel, surplusul de grau, care nu se valorifica pe piata interna, se preia prin sistemul de interventie de catre UE si se vinde doar in terte tari, din afara UE. De asemenea, pentru 2007, este stabilit un pret de referinta de 101,3 euro pe tona de grau. Daca producatorul nu reuseste sa vanda cu acest pret, UE ii acorda diferenta de bani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri