Investitiile straine in Romania, semnificativ mai mici anul trecut

Romania a atras anul trecut 1,46 miliarde de dolari investitii straine, potrivit datelor prezentate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si citate de presa internationale. Volumul investitiilor straine din 2006 este mai mic cu 23,2 procente comparativ cu anul 2005.

Din raportul ARIS mai reiese ca numai 90 de proiecte, derulate in 2006, au avut un impact semnificativ in economia Romaniei (proiecte cu o valuare investitionala de minim un milion de dolari), comparativ cu 251 de proiecte in 2005. Scaderea investitiilor straine este pusa pe seama numarului mai mic de privatizari incheiate in anul precedent, pe fondul scaderii numarului de companii care inca se mai afla in proprietatea statului.

Investitiile straine in Romania au cunoscut cresteri semnificative in fiecare an, din octombrie 2001 cand s-a publicat o lege care favoriza investitiile straine, inregistrandu-se un volum total de 6,615 miliarde de dolari, numarul proiectelor fiind de 535. Cea mai mare pondere a investitiilor a fost atrasa de sectorul IT&C, 1,5 miliarde de dolari sau 22% din totalul investitiilor straine in perioada mentionata.

In ceea ce priveste nationalitatea investitorilor, olandezii se situeaza pe prima treapta, companiile locale investind 1,479 miliarde de dolari (22,35% din totalul investitiilor straine), investitorii austrieci si germani clasandu-se pe urmatoarele pozitii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri