Statisticile oficiale cu privire la rata somajului din Romania nu includ multi romani care nu au un loc de munca, deoarece nu este cuantificat somajul pe termen lung din zonele rurale si minere, apreciaza analistii citati de Reuters, informeaza NewsIn.

Analistii din industrie estimeaza insa ca va fi nevoie de sute de mii de lucratori pentru redresarea crizei de forta de munca, in special dupa ce incepe sa ajunga la destinatie numerarul provenit din tarile mai vechi membre ale Uniunii Europene si se vor dezvolta mai multe proiecte de infrastructura.

Unul din zece romani a plecat din Romania, cu incepere de la caderea comunismului din 1989, fapt care a condus la crize ale fortei de munca in domenii cum ar fi constructiile, textilele si ingrijirea sanatatii.

Rata somajului in Romania a urcat, in decembrie 2006, la 5,2%, de la valoarea de 5,1%, inregistrata in noiembrie 2006, insa rata medie anuala a ajuns anul trecut la cel mai mic nivel din ultimii 14 ani, de 5,4%, arata, luni, statisticile oficiale, preluate de Reuters.

Guvernul a explicat ca reducerea ratei somajului a fost sustinuta de elemente cum ar fi cresterea economica robusta, taxa unica de impozitare de 16%, care a inlocuit un sistem de impozitare graduala si a adus la suprafata parte din economia neagra.

In decembrie 2006, numarul persoanelor fara loc de munca din Romania a fost de 460.495, in timp ce in decembrie 2005, acesta a fost de 522.967. Aceste cifre corespund scaderii anuale a ratei somajului cu 0,7%, de la 5,9%, in decembrie 2005, la 5,2%, la finele lui 2006.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Lucrările de construcţii nu au ținut cont de Covid-19: urcare de 33% în T1
Setari Cookie-uri