Desi cele peste 250 de companii cu capital coreean prezente in Romania au investit deja peste 1 miliard de dolari aici, interesul asiaticilor pentru tara noastra este unul din ce in ce mai sporit, potrivit E.S. Dl. KIM Eun-joong, ambasadorul Republicii Coreea la Bucuresti.


Acesta a declarat intr-un interviu acordat Wall-Street ca multe companii vor sa participe la proiectele de modernizare a infrastructurii de transport, inclusiv extinderea liniilor de metrou, constructia de noi autostrazi, precum si cai ferate de mare viteza.

In plus, companiile coreene si-au aratat interesul pentru modernizarea infrastructurii in domeniul sanatatii, inclusiv extinderea sau constructia spitalelor. In acest sens, in 2016 a fost semnat un acord privind cooperarea in sectorul sanatatii intre cele doua ministere ale sanatatii.

„Investitorii coreeni manifesta un interes deosebit in domeniul infrastructurii si energiei. De aceea, isi doresc sa participe si la proiectul de reamenajare a centralei nucleare de la Cernavoda iar, in acest sens, KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power) este in stransa legatura cu partea romana”, afirma amabasadorul coreean.

Companiile coreene produc 12% din energia solara a Romaniei

Investitiile Coreei de Sud in Romania au crescut continuu si, in prezent, ajung la aproximativ 1 miliard de dolari. Principalele domenii de cooperare includ productia, in special sectorul auto, IT si energia regenerabila.

„De la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, cooperarea economica bilaterala a fost extrem de activa in domeniul productiei. Daewoo a fost una dintre primele companii straine care a lansat o fabrica de productie de automobile in Romania. De atunci, mai multe companii coreene au investit in automobile, constructii navale si productie de otel”, explica KIM Eun-joong.

Doar anul trecut, doua companii coreene au finalizat constructia fabricilor lor de productie in judetul Prahova, iar alte doua fabrici sunt asteptate sa fie finalizate in viitorul apropiat.

O alta investitie importanta este realizata in domeniul energiei noi si regenerabile, in special a energiei solare.

„Investitia totala este de aproximativ 300 milioane de dolari, iar energia solara generata de companiile coreene reprezinta 12% din totalul energiei solare produse in Romania. Unul dintre investitorii majori in acest domeniu intentioneaza sa-si extinda productia si sa-si diversifice investitiile in domenii cu tehnologie noua, precum Smart Grid, in urmatorii ani”, sustine diplomatul asiatic.

Forta de munca, marea provocare a investitorilor coreeni

In ceea ce priveste problemele pe care le au investitorii coreeni in Romania, ambasadorul subliniaza lipsa fortei de munca, in special a muncitorilor calificati.

„Companiile coreene incearca sa depaseasca acest obstacol automatizand productia si angajand lucratori din strainatate. Cred ca pe viitor astfel de probleme vor fi atenuate, intrucat Romania isi continua cresterea, ceea ce ii va determina pe muncitori sa vina sa lucreze aici”, considera coreeanul.

Romanii, atrasi de telenovele coreene si cultura K-pop

Diplomatul coreean considera ca relatiile sociale si culturale dintre Romania si Coreea de Sud sunt elemente cheie pentru depasirea distantei geografice dintre cele doua state.

„Cultura coreeana este destul de cunoscuta in Romania, datorita tinerilor romani care iubesc cultura K-Pop, pe care o promoveaza activ. In plus, au prins foarte bine serialele si filmele coreene, dar si mancarea traditionala”, mai afirma oficialul coreean care adauga ca ambasada face eforturi pentru a spori numarul evenimentelor culturale si de socializare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri