Piata energiei electrice trece prin momente critice, ajungand miercuri la preturi record. Pe piata spot (Piata Zilei Urmatoare- PZU), energia electrica a fost tranzactionata si cu 750 lei/MWh, media fiind de 578,15 lei/MWh. Este un pret foarte mare, depasind recordul de pe 1 februarie 2017, cand a fost de 680 lei/MWh. Trebuie precizat si faptul ca de peste doua luni, Romania a ajuns sa fie importator net de energie, pe fondul unei productii interne reduse.

De peste doua luni, Hidroelectrica si-a redus puternic productia, ceea ce a dus la importuri masive. Sunt zile in care se importul net depaseste 1.000 MW, in conditiile in care consumul este de 6.500-7.000 MW, potrivit datelor Transelectrica.

Reprezentantii companiei dau vina pe hidraulicitatea scazuta. In dimineata zilei de miercuri, a fost oprita si Unitatea 1 de la Cernavoda, in vederea "efectuarii unor lucrari de remediere la un parametru de proces", dupa cum sustine Nuclearelectrica, scrie Hotnews.

Nu sunt clare motivele pentru care miercuri s-a ajuns la un pret record de 750 lei/MWh, dar ar putea exista o legatura cu oprirea unor unitati de productie, fapt care ar favoriza speculatiile pe bursa. Si in iarna lui 2017, au fost atinse recorduri peste recorduri tot in urma unor jocuri speculative, care au avantajat unii producatori scumpi precum Complexul Energetic Oltenia, care si-a recuperat, in acest fel, pierderi uriase. In acea iarna au fost crescute artificial preturile, intr-un mod exagerat, piata fiind influentata inclusiv de declaratii alarmiste ale unor oficiali, precum ministrul energiei.

Citeste si:
Curentul va fi oprit în mai multe zone din București si Giurgiu:...
Curentul va fi oprit în mai...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
CNAIR a scumpit cu 20 de milioane de euro o parte din Craiova-Pitesti
Setari Cookie-uri