Indicele preturilor productiei industriale a crescut, in luna decembrie a anului trecut, cu 0,4%, comparativ cu noiembrie, si cu 11,6% fata de luna corespunzatoare din 2005, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Preturile produselor au evoluat diferit in functie de sectoarele de activitate. Produsele din industria extractiva s-au scumpit, in decembrie 2006, cu 3,8%, fata de luna precedenta, tarifele din energie electrica si termica, gaze si apa au crescut cu 2,7%, iar produsele din industria prelucratoare s-au ieftinit cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, scaderi de preturi s-au inregistrat, in luna decembrie 2006, in industria bunurilor intermediare (-0,9%), industria bunurilor de capital (-0,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,1%). Industria bunurilor de uz curent si industria energetica au inregistrat cresteri cu 0,6%, respectiv 2,0% fata de nivelul inregistrat pe total.

Comparativ cu luna decembrie a lui 2005, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in industria extractiva (21,5%), insa majorari semnificative au avut loc si in industria prelucratoare (11,2%) si cea de energie electrica, termica, gaze si apa (8,1%).

Pe marile grupe industriale cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele industriei energetice (+17,8%). Cresteri sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din cadrul grupei bunurilor intermediare (+9,3%), cele din cadrul grupei bunurilor de capital (+5,1%), produsele din cadrul grupei bunurilor de folosinta indelungata (+4,8%), produsele din cadrul grupei bunurilor de uz curent (+11,4%).