Numarul romanilor care au plecat la munca in strainatate in primele trei luni ale anului a scazut cu 15 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, cei mai multi preferand Germania pentru un salariu de pana la 1.200 de euro, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate.

Din datele oferite agentiei NewsIn de catre Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS), romanii nu s-au inghesuit sa plece la munca in afara granitelor tarii odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE), numarul celor plecati in primele trei luni ale anului fiind cu 15 procente mai mic comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, DMS mai informeaza ca dupa intrarea Romaniei in UE nu mai este necesara obtinerea vizei in scop de munca, ceea ce face dificila tinerea unei evidente a celor care pleaca pentru a munci in strainatate.

Din datele de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), pana la 31 martie, au plecat la munca peste 10.000 de romani, 85% dintre acestia preferand Germania, unde pot castiga un salariu mediu lunar cuprins intre 800 si 1.200 de euro. Cel mai mare salariu pe care un roman il poate castiga in Europa, printr-un contract mediat de OMFM, este cuprins intre 2.000 si 3.100 de euro, in Elvetia, in general in domeniul asistentei medicale. Cererea pentru romani in Elvetia a fost, insa, doar pentru sapte persoane, de la inceputul anului. Aproape 1.800 de romani au mai plecat si in Spania anul acesta pentru a munci in domeniul agricol, gastronomic sau in constructii, pentru salarii cuprinse intre 670 si 1.500 de euro.

Potrivit informatiilor de la DMS, in 2006, principala destinatie a romanilor pentru a lucra in strainatate a fost Germania, unde au plecat peste 50.000 de persoane, urmata de Italia (aproape 20.000), Ungaria (peste 8.000) si Marea Britanie (peste 3.000). Din datele de la misiunile diplomatice de pe teritoriul Romaniei, un numar estimativ de peste 110.000 de vize de munca au fost eliberate pe tot parcursul anului 2006.

Conform centralizarii de la Ministerul Afacerilor Externe, numarul oficial al romanilor aflati legal pe teritoriul statelor membre UE este de peste 1,2 milioane, cei mai multi locuind in Italia (aproape 500.000) si Spania (aproape 450.000).

Sursa foto: http://www.touristmaker.com/european-union/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri