Problema forței de muncă se adaugă la dificultățile pe care le întâmpină retailerii mici și medii din cauza inflației. Astfel, de multe ori angajatorii din acest domeniu se confruntă cu potențiali angajați neserioși, unii dintre aceștia renunțând la noile locuri de muncă chiar și după numai câteva ore de activitate, ba chiar și în ciuda faptului că sunt angajați cu carte de muncă și își pot alege programul preferențial.

Acest lucru a fost confirmat pentru wall-street.ro de Elena Ristea, administrator Amedeea Store S.R.L., un market din Popești Leordeni.

Astfel, aceasta spune că a întâmpinat situații-limită, când o viitoare angajată, căreia i se făcuseră deja formele legale, a sunat la ora 5 dimineața pentru a anunța că nu mai vine la jobul pentru care deja se angajase.

Vreau să văd și eu din partea celuilalt că este serios. Eu nu fug de aici, dar tu pleci bine-mersi chiar dacă ai carte de muncă, nu te interesează nici măcar un preaviz. Nu mi se pare normal.

Elena Ristea, administrator Amedeea Store S.R.L.

Pe de altă parte, recunoaște Elena Ristea, nu toată lumea este la fel, dar majoritatea angajaților cam așa se manifestă în această perioadă.

Ea a arătat că problemele de acest tip sunt cu atât mai semnificative cu cât costurile per angajat nu sunt tocmai mici.

Astfel, a explicat Elena Ristea, salariații pot cere cât vor ei, dar ea le va oferi cât consideră că este posibil ca să poată acoperi și dările la stat, în caz contrar munca devenind nerentabilă.

La mine toată lumea este cu forme legale. Datoria mea vizavi de stat, vizavi de salariați, datoria mea în ce privește protecția muncii, medicina muncii, pe care eu le suport, cam la 5.000 de lei te duci cu un salariat pe lună.

Elena Ristea, administrator Amedeea Store S.R.L.

Totodată, însă, aceasta mai arată că de multe ori viitorii angajați ridică pretenții prea mari în raport cu ceea ce oferă, un astfel de exemplu fiind educația.

Cu 8 clase, ce pretenții ai?, s-a întrebat, retoric, Elena Ristea, cu referire la gradul de școlarizare a forței de muncă. Nu pot să compar 8 clase cu cineva care are 12 clase cu bacalaureat cu tot. Trebuie să fac o diferență, nu mi se pare corect, a concluzionat aceasta.

Astfel, administratorul Amedeea Store S.R.L. a explicat că nu se uită doar la disponibilitatea persoanei, ci și la cum se comportă și cum vorbește.

Am avut o fată de care mi-a fost milă și am zis, hai, că e tânără, nu știe, hai s-o învăț... dar mai depinde și de om.

Elena Ristea, administrator Amedeea Store S.R.L.

Cât despre program, Elena Ristea a declarat că acesta este în două schimburi, primul începând la 6 dimineața și terminându-se la ora 14.00, iar al doilea de la 14.00 până la ora 22.00.

Cu toate acestea, a arătat administratorul Amedeea Store S.R.L., există și persoane care fac naveta și cărora nu le convine lor acest program, preferând în consecință programul de tip "o zi cu o zi". Weekendul este liber, în oricare dintre variante.

Pe acestea le-am lăsat să-și aleagă preferențial, în funcție de necesitățile fiecăreia, eu m-am modelat după fiecare în parte, a explicat Elena Ristea.

Mai mult, în încercarea de a se "plia" pe fiecare caz specific, aceasta a oferit chiar și varianta programului la 8 ore, în care o săptămână să fie lucrată dimineață și următoarea după amiază.

Chiar și așa însă, Elena Ristea a explicat că "potrivirea" angajat-angajator rămâne o problemă majoră, în ciuda bunăvoinței multora dintre comercianți.

Astăzi chiar m-a sunat cineva și mi-a zis că nu-i convine nici la o zi cu o zi și vrea la o săptămână cu o săptămână (liber, n.r.). Este inuman, nu am cum să fac așa ceva.

Elena Ristea, administrator Amedeea Store S.R.L.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri