Guvernele din UE analizează coborârea plafonului propus de Comisia Europeană pentru prețul gazelor naturale. Un acord este așteptat până pe 13 decembrie. Însă ce e sigur este că plafonul propus în primă instanță de Bruxelles este foarte sus - și, foarte probabil, inaplicabil.

Mai precis, Comisia Europeană a propus o plafonare a prețului la hub-ul TTF de la Amsterdam la 275 euro/MWh. Ea va fi aplicată dacă prețul pentru gazul cu livrare în ziua următoare depășește acest nivel pentru două săptămâni și e cu 58 de euro peste referința de preț pentru LNG timp de cel puțin zece zile din acest interval de două săptămâni.

De ce este criticat proiectul de plafonare a prețului gazelor propus de Comisia Europeană

Potrivit Reuters, propunerea a fost criticată atât pentru nivelul ridicat al plafonului, cât și pentru faptul că riscă să fie inaplicabilă, din cauza criteriilor prea stricte. De altfel, nici când Putin a folosit, în august, șantajul cu închiderea gazelor prin Nord Stream 1, prețul TTF nu s-a menținut peste 275 de euro/Mwh pentru o perioadă atât de îndelungată. De asemenea, trebuie precizat că ea se aplică doar la contractele cu livrare în luna următoare.

Spania a calificat proiectul Comisiei drept ”o glumă proastă”, scrie Euronews. ”Europa plătește cel mai mare preț la gaze din lume. Un plafon pus la 275 de euro nu e un un plafon”, a spus ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas. El a afirmat că ”un plafon realist” ar fi între 150 și 200 de euro.

Cehia a venit cu o alternativă – 264 de euro/MWh dacă prețul TTF depășește acest nivel pentru 5 zile lucrătoare. Propunerea guvernului de la Praga ar extinde, de asemenea, plafonul și la contractele cu livrare la trimestru și la an.

Italia, Polonia, Grecia, Belgia și Slovenia susțin însă că și acest nivel e prea ridicat și au propus un plafon fix de preț stabilit la 160 de euro/MWh – sau un plafon dinamic, fluctuând în funcție de prețul de referință al LNG.

Germania și Țările de Jos se opun, afirmând că astfel de măsuri vor face dificil pentru Europa să atragă gaze de pe piețele globale. Însă criticii proiectului de la Bruxelles spun că de fapt Comisia Europeană a îmbrățișat poziția Germaniei și Țărilor de Jos și a introdus un plafon care e inutilizabil, scrie Politico.

Cât de mult a crescut prețul gazelor în ultimele luni

Nivelul maxim al TTF în ultimul an a fost de 347 de euro, în august, când Gazprom a anunțat închiderea Nord Stream 1 pentru lucrări de mentenanță și a folosit șantajul cu turbina defectă. De asemenea, în primăvară, cotaţiile la hub-ul de la Amsterdam au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

În România, pe piața spot, gazele au ajuns în aceeași lună la peste 1.100 de lei (222 de euro). Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, începând din 18 august, livrările de gaze rusești către România au scăzut până la a deveni aproape nesemnificative, revenind însă apoi. La ora actuală, prețul spot anunțat de BRM este în jur de 530 de lei (107 euro), adică mult sub plafonul propus de Comisia Europeană.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri