Marea Britanie a impus restrictii pe piata muncii cetatenilor din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua tari la UE anul acesta, dupa ce politica "usilor deschise" de dupa primul val de extindere a fost aspru criticata. ''Politica noastra de restrictionare a accesului pe piata muncii ne ajuta sa ne asiguram ca doar cei care au ceva de oferit Marii Britanii pot munci aici", a declarat potrivit NewsIn, ministrul imigratiei Liam Byrne.

Pe de alta parte, numarul cetatenilor din alte opt tari din Europa de Est devenite membre in 2004 care au mers in Marea Britanie in cautare de locuri de munca a scazut cu 16.000 in primul trimestru al anului fata de perioada precedenta, stabilindu-se la 49.000.

Peste 600.000 de muncitori din noile tari membre au primit permisiunea de a munci in Marea Britanie incepand din 2004. Doua treimi dintre ei sunt polonezi, potrivit cifrelor date publicitatii de Ministerul de Interne.

Desi imigratia s-a dovedit un subiect riscant pentru Partidul Laburist aflat la putere, fluxul de muncitori straini a sporit forta de munca si a redus cresterea salariilor, contribuind la controlarea inflatiei, spun economistii.