Complexurile energetice Turceni si Rovinari si SNLO au incheiat contracte prin negociere cu o singura sursa sau prin selectie de oferte si au fost inchiriate utilaje de transport de la rudele unor directori ai bazelor de productie, potrivit anchetei DCG ale carei concluzii au fost inaintate DNA
Seful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), Emanoil Negut, a declarat pentru NewsIn ca in urma anchetei, au fost constatate nereguli in ceea ce priveste procedura de achizitie publica, reuspectiv contractele au fost incheiate prin negociere cu o singura sursa sau prin selectie de oferte, dar nu si prin licitatie publica. "Valorile sunt foarte mari la o singura achizitie", a declarat Negut.

Mai mult, la expirarea perioadei de contractare, in loc sa aiba loc o noua procedura de selectie, au fost incheiate acte aditionale cu aceeasi societate. seful DCG a dat exemplul unuia dintre contractori care, desi a indeplinit doar 37% din valoarea livrarilor, a beneficiat de un nou contract.

Negut a mai spus ca au fost incheiate contracte de inchiriere pentru mijloace de transport cu rude ale directorilor din cadrul bazelor de productie. "in ceea ce priveste inchirirea buldozerelor nu am putut identifica proprietarii pentru ca acestea nu au numere de inmatriculare, ci doar serii de inventar", a mai spus Negut.

Seful DCG a declarat ca a transmis rapoartele la DNA, pentru a se indentifica faptele de natura penala, la Ministerul Economiei si Finantelor, pentru a se verifica daca au fost prejudiciate societatile si la Garda Financiara, pentru a fi verificati furnizorii cu care au fost incheiate contractele.

Controalele la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si la complexurile energetice Turceni si Rovinari au inceput la sfarsitul anului trecut, cand la conducerea Autoritatii de Control a Guvernului (acum Departamentul de Control al Guvernului) se afla actualul ministru de interne, Cristian David. "Miza este foarte mare in exploatare, unde exista niste combinatii traditionale", preciza la acea vreme David. Verificarile au inceput dupa ce fosta Autoritate de Control a primit mai multe sesizari referitoare la nereguli in administrarea societatilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri