Angajatorii care incadreaza elevi si studenti in perioada vacantei vor primi lunar un stimulent de 50% din salariul minim brut deductibil din contributia lunara obligatorie datorata de companii la asigurarile pentru somaj.
Comisia pentru Dialog Social din Ministerul Muncii a discutat, luni, proiectul de norme metodologice la legea 72/2007, privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, proiect care urmeaza sa plece spre avizare catre ministerele implicate, anunta NewsIn.

Potrivit proiectului de act normativ, de stimulentul lunar beneficiaza firmele care angajeaza elevi si studenti in perioada de vacanta, prevazuta de lege, cu un contract individual de munca pe durata determinata sau cu un contract de munca temporara numai daca durata misiunii de munca temporara este mai mica decat durata vacantei.

Stimulentul oferit va fi de jumatate din salariul minim brut pe tara, stabilit prin hotarare de guvern. Pentru anul 2007, salariul minim brut este de 390 de lei.

Angajatorii care incadreaza elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei legale nu vor beneficia de ajutorul mentionat mai sus. De asemenea, nici cei care au avut raporturi de munca cu elevii si studentii respectivi in ultimele trei luni nu vor primi stimulentul. Perioada maxima de acordare a sumei lunare este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.

Pentru acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu agentia pentru ocupare judeteana sau a municipiului Bucuresti in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor. Conventia va fi insotita de un tabel nominal cu elevii si studentii angajati si de adeverinte eliberate de institutiile de invatamant din care sa reiasa ca respectivii frecventeaza cursurile unei scoli sau facultati de stat sau private acreditate. Totodata, angajatorul mai trebuie sa prezinte o copie a actelor de identitate ale elevilor si studentilor, copii dupa contractele de munca in baza carora au fost angajati, avizate de Inspectoratul Teritorial de Munca si o declaratie pe proprie raspundere a angajatorului din care sa rezulte natura posturilor pe care au fost angajati elevii si studentii.

Stimulentul financiar se va acorda lunar, in functie de numarul de zile lucrate, pentru un program normal de lucru, in conditiile legii. Potrivit Codului Muncii, tinerii peste 15 ani pot fi incadrati in munca numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali pentru activitati potrivite pentru dezvoltarea lor fizica, aptitudinile si cunostintele lor. Timpul de lucru pentru tinerii sub 18 ani va fi de sase ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana, zilnic acestia beneficiind de o pauza de masa de 30 de minute.

In anul scolar 2006-2007, vacanta de vara incepe la 15 iunie si se termina la 31 august

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri