Monopolul in serviciile postale Europene ar trebui sa expire pana la sfarsitul anului 2010, cu doi ani mai tarziu, dupa cum propusese Comisia Europeana, iar noii membri, Romania si Bulgaria, ar trebui sa liberalizeze acest serviciu pana in 2013, potrivit unui comunicat al Palamentului European.
Deschiderea totala a pietei inseamna ca operatorii nationali nu vor mai detine monopol asupra serviciilor postale pentru pachete de mai putin de 50 grame, sector pana acum rezervat lor. Parlamentul va vota proiectul de directiva in iulie.

"Amanarea cu doi ani a aplicarii prevederilor a constituit rezultatul unui compromis, sprijinit de raportorul Markus Ferber (PPE-DE), pentru ca noua directiva sa poata fi adoptata. in unele zone ale Uniunii este necesara amanarea aplicarii noilor prevederi, pentru ca posta sa fie livrata in continuare la preturi accesibile si pentru a permite operatorilor postali sa se adapteze la noile conditii de piata", au estimat deputatii europeni.

Ei au subliniat, totodata, ca directiva va trebui aplicata cu unele conditii, respectiv cu mentinerea "serviciului universal" (acoperirea serviciilor postale pe tot teritoriul national, la un pret accesibil) si cu respectarea regulilor privind conditiile de munca si a conventiilor colective.

De asemenea, directiva mai prevede ca scrisorile vor putea fi distribuite si colectate cel putin o data pe zi, de cinci ori pe saptamana, pentru fiecare cetatean din Uniunea Europeana. Aceasta obligatie de "serviciu universal" (acoperire completa a teritoriului) trebuie mentinuta, dupa cum a estimat Comisia pentru Transporturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri