Deschiderea totala a pietei inseamna ca operatorii nationali nu vor mai detine monopol asupra serviciilor postale pentru pachete de mai putin de 50 grame, sector pana acum rezervat lor. Parlamentul va vota proiectul de directiva in iulie.

"Amanarea cu doi ani a aplicarii prevederilor a constituit rezultatul unui compromis, sprijinit de raportorul Markus Ferber (PPE-DE), pentru ca noua directiva sa poata fi adoptata. in unele zone ale Uniunii este necesara amanarea aplicarii noilor prevederi, pentru ca posta sa fie livrata in continuare la preturi accesibile si pentru a permite operatorilor postali sa se adapteze la noile conditii de piata", au estimat deputatii europeni.

Ei au subliniat, totodata, ca directiva va trebui aplicata cu unele conditii, respectiv cu mentinerea "serviciului universal" (acoperirea serviciilor postale pe tot teritoriul national, la un pret accesibil) si cu respectarea regulilor privind conditiile de munca si a conventiilor colective.

De asemenea, directiva mai prevede ca scrisorile vor putea fi distribuite si colectate cel putin o data pe zi, de cinci ori pe saptamana, pentru fiecare cetatean din Uniunea Europeana. Aceasta obligatie de "serviciu universal" (acoperire completa a teritoriului) trebuie mentinuta, dupa cum a estimat Comisia pentru Transporturi.