Piata romaneasca de servicii postale ar trebui liberalizata pana in 2013

Monopolul in serviciile postale Europene ar trebui sa expire pana la sfarsitul anului 2010, cu doi ani mai tarziu, dupa cum propusese Comisia Europeana, iar noii membri, Romania si Bulgaria, ar trebui sa liberalizeze acest serviciu pana in 2013, potrivit unui comunicat al Palamentului European.

Deschiderea totala a pietei inseamna ca operatorii nationali nu vor mai detine monopol asupra serviciilor postale pentru pachete de mai putin de 50 grame, sector pana acum rezervat lor. Parlamentul va vota proiectul de directiva in iulie.

"Amanarea cu doi ani a aplicarii prevederilor a constituit rezultatul unui compromis, sprijinit de raportorul Markus Ferber (PPE-DE), pentru ca noua directiva sa poata fi adoptata. in unele zone ale Uniunii este necesara amanarea aplicarii noilor prevederi, pentru ca posta sa fie livrata in continuare la preturi accesibile si pentru a permite operatorilor postali sa se adapteze la noile conditii de piata", au estimat deputatii europeni.

Ei au subliniat, totodata, ca directiva va trebui aplicata cu unele conditii, respectiv cu mentinerea "serviciului universal" (acoperirea serviciilor postale pe tot teritoriul national, la un pret accesibil) si cu respectarea regulilor privind conditiile de munca si a conventiilor colective.

De asemenea, directiva mai prevede ca scrisorile vor putea fi distribuite si colectate cel putin o data pe zi, de cinci ori pe saptamana, pentru fiecare cetatean din Uniunea Europeana. Aceasta obligatie de "serviciu universal" (acoperire completa a teritoriului) trebuie mentinuta, dupa cum a estimat Comisia pentru Transporturi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
800 milioane de euro de la UE pentru companiile din România afectate de pandemie
Setari Cookie-uri