CAS pe toate castigurile

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, sambata, la Brasov, ca Executivul a hotarat sa puna contributii de asigurari sociale (pensii n.a.) pe toate castigurile realizate de persoanele fizice.

Persoanele fizice vor plati contributia de asigurari sociale de 9,5% la venitul brut obtinut intr-o luna, reprezentand salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii, odata cu intrarea in vigoare a Legii pensiilor votata, joi, in Parlament, anunta NewsIn.

Legea modificata, joi, in Parlament, prevede ca baza de impozitare a contributiei datorata de contribuabilii persoane fizice la sistemul de pensii, de 9,5%, va fi formata din venitul brut lunar.

In prezent, salariatii platesc contributiile de pensii la salariul brut obtinut intr-o luna. In cazul in care salariul depaseste valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori.

Noul act normativ elimina acest plafon de cinci salarii si introduce termenul de venit brut ca baza de impozitare.

Conform noilor reglementari, persoanele fizice vor plati contributia de pensii si la alte venituri obtinute intr-o luna din alte surse. Astfel, Guvernul si deputatii au incercat sa gaseasca noi finantari pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2008, dupa ce au refuzat variantele propuse de initiatorii legii, care cereau colectarea unor sume de la Fondul Proprietatea, Loteria Romana, Imprimeria Nationala sau de la companiile petroliere.

Notiunea de venit brut prevazut ca baza de impunere in legea modificata va fi similara celei pe care se aplica in prezent contributiile de asigurari de sanatate: salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobanzi.

In prezent, legea pensiilor prevede o serie de scutiri la plata contributiei de asigurari sociale cum ar fi: drepturile platite in cazul incetarii raporturilor de munca, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, premii si alte drepturi exceptate prin legi speciale


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri