Isarescu vede o inflatie de 3,9% pentru anul acesta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit usor, in urcare cu 0,2% pana la 3,9%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, insa anticipeaza o inflatie mai mica cu 0,5% decat estimase anterior in 2008, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Prognoza bancii centrale este liniara, cuminte, probabil ii va dezamagi pe unii, care se asteptau la estimari mai optimiste. Nu avem decat usoare cocoase. Reveniri ale inflatiei in termeni de 0,2 - 0,4%, provocate de socuri externe. Am revizuit cu 0,2% proiectia pentru sfarsitul anului, chiar usor sub tinta, care deriva din preturi administrate, volatile si din pretul combustibililor. Sesizam cresteri la combustibili, legume fructe, preturi administrate," a spus, citat de NewsIn, Isarescu..

Guvernatorul bancii centrale a insistat asupra faptului ca estimarile sunt produsul introducerii in calcule a informatiilor actuale. "Vedem evolutia viitoare a inflatiei cu usoare variatii in jurul tintei pe care am stabilit-o. Aceste prognoze se fac cu datele certe din prezent. N-am introdus decat certitudini, nu ne jucam cu probabilitati", spune Isarescu.

Banca centrala a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 4% plus sau minus 1%, tinta pentru 2008 este de 3,8% cu acelasi interval "acceptat", iar dupa ultima sedinta a conducerii BNR, a fost anuntata o tinta de inflatie pentru 2009 de 3,5%.

"Revizuirea prognorezei pentru 2008 este descrescatoare, deocamdata cu 0,5%. Guvernul a anuntat recent fie amanari, fie cresteri mai mici ale preturiloe administrate, astfel a reiesit o influenta in jos asupra preturilor administrate", a explicat guvernatorul.

La prezentarea ultimului raport asupra inflatiei, in luna mai, Isarescu anuntase o prognoza de inflatie de 3,7% pentru finalul acestui an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri