Euro a scazut la sfarsitul saptamanii trecute la 1,2536 dolari, cel mai scazut nivel incepand cu 20 octombrie 2004.

Dolarul isi continua astfel procesul de apreciere, inceput din prima zi de tranzactionare a acestui an, dupa ce paritatea incheiase 2004 la un maxim istoric de 1,3669 dolari.

Aceasta evolutie este consecinta mai multor factori. In primul rand este vorba de cresterea economica americana, care se mentine la peste 3% fata de numai 2%, sau mai putin, in euro-zona. Aceasta evolutie a permis Rezervei Federale sa majoreze rata dobanzii de interventie de opt ori consecutiv, incepand cu iunie 2004. Aceasta a urcat, la inceputul lunii, la 3%, fata de 1%, in urma cu un an, in timp ce in euro-zona dobanda se mentine de doi ani la 1%, iar in Japonia stagneaza la 0%. Potrivit prognozelor, Fed ar putea urca dobanda overnight pana la 4%, ipoteza in care dolarul va continua sa creasca fata de euro si, implicit, fata de leu.

De altfel, pe piata valutara romaneasca euro a scazut cu aproape 9%, in timp ce dolarul a pierdut doar 1,5%, el revenind spre 2,9 lei, valoare care se inregistra la inceputul anului.

Atingerea acestui nivel este legata de banca centrala, punandu-se intrebarea daca aceasta o va permite, avand in vedere ca o serie de importuri sunt platite in dolari, in special cele petroliere, iar o apreciere a monedei americane ar alimenta cresterea inflatiei.
Pentru a stopa o astfel de alternativa, BNR ar putea permite aprecierea leului fata de euro, care ar putea reveni astfel sub pragul de 3,6 lei, dupa mai bine de doua luni de mentinere in jurul nivelului de 3,62 lei. Evolutia paritatii euro/ dolar este privita diferit de analisti.