Ministerul Mediului a oprit procedura de evaluare a proiectului Rosia Montana intrucat ultimul certificat de urbanism prezentat de investitor, emis la sfarsitul lunii iulie, este suspendat de drept, a declarat ministrul mediului Attila Korodi, citat de NewsIn.
Potrivit ministrului, decizia ministerului are la baza o modificare a legii contenciosului administrativ, conform careia noul certificat de urbanism este suspendat de drept avand in vedere faptul ca are acelasi continut ca si cel anterior.

"Legea contenciosului administrativ a fost schimbata in data de 2 august si, potrivit unui articol din noua lege, in ipoteza emiterii unui nou act administrativ cu acelasi continut ca si al celui suspendat, acesta este suspendat de drept”, a explicat ministrul Korodi. Totodata, oficialul ministerului a explicat ca certificatul de urbanism reprezinta unul din actele in lipsa caruia procedura de evaluare nu poate continua.

"La ora actuala, la Tribunalul Alba, la sectia comerciala si de contencios administrativ, este pe rol o actiune judecatoreasca pentru constatarea suspendarii de drept a procedurii”, a adaugat Korodi. De asemenea, ministrul a amintit faptul ca doua organizatii neguvernamentale de mediu – Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si Alburnus Maior – au dat in judecata Consiliul Judetean Alba pentru emiterea celui de al treilea certificat de urbanism pentru proiectul Rosia Montana.

Mai mult, acesta a explicat ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este solicitat ca parte in acest proces, ceea ce, din punct de vedere juridic, duce la obligatia institutiei nu numai de a constata decizia instantei, ci de a o aplica. In ceea ce priveste termenul pana la care procedura de evaluare a proiectului va fi oprita, Attila Korodi a precizat ca "o noua sedinta a Colectivului de Analiza Tehnica va avea loc in momentul in care instanta va da curs actiunii ONG-urilor sau atunci cand vor fi indeplinite conditiile pentru a nu avea un certificat de urbanism suspendat".

In cadrul celor patru sedinte ale Colectivului de Analiza Tehnica care s-au desfasurat pana acum au fost analizate patru din cele noua capitole ale Raportului la Studiul de evaluare a impactului asupra mediului.

La inceputul lunii august, compania RMGC a depus la Ministerul Mediului un nou certificat de urbanism in vederea continuarii procedurii EIM pentru controversatul proiect minier Rosia Montana. Ca urmare, Ministerul Mediului a anuntat oficial ca a amanat intrunirea CAT, deoarece expertii ministerului trebuie sa verifice noul document, exprimand in acelasi timp ingrijorari privind legalitatea sa. Ulterior, Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) au notificat MMDD cu privire la faptul ca noul certificat de urbanism nu este valabil.

Companiei Rosia Montana Gold Corporation i-a fost suspendat al doilea certificat de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba dupa ce Tribunalul Cluj a admis in data de 20 iulie cererea CIDRM.

In aprilie 2006, Ministerul Mediului a anuntat imposibilitatea continuarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana intrucat certificatul de urbanism nr.68/2004 a fost suspendat in 15 iunie 2005 de catre Tribunalul Alba la cererea ONG-ului Alburnus Maior. Ca urmare a anuntului ministerului, compania Rosia Montana Gold Corporation a formulat o cerere pentru un nou certificat de urbanism catre Consiliul Judetean Alba care i-a emis certificatul cu nr. 78/2006. Aceasta actiune a declansat o reactie vehementa din partea societatii civile care a sustinut ca nu se poate emite un nou certificat pe perioada suspendarii celui initial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri