In 2010 statul nu ar trebui sa mai aiba nici o influenta in sectorul minier, potrivit Tratatului de Aderare,insa ar putea fi discutate alte termene cu Comisia,care sa tina seama de nevoile energetice ale UE,a declarat directorul directiei de resurse minerale din cadrul MEF,Sorin Gaman.

El a mentionat faptul ca este necesara privatizarea complexurilor energetice Turceni si Rovinari pentru acoperirea investitiilor de care este nevoie si care se ridica la 300 de milioane de euro pe an."Pentru inchiderea minelor e nevoie de un miliard de euro pana in 2025", a precizat Gaman, citat de NewsIn.

Potrivit coordonatorului tehnic in cadrul unitatii de management a proiectelor, componenta de inchidere a minelor nerentabile, Gavril Baican, din cele 547 de mine, plus 20 pentru care este in curs de pregatire un act normativ de inchidere, un numar de 168 sunt inchise efectiv, din care 33 cu bani de la Banca Mondiala, si 88 isi vor continua activitatea in conditii economice. Baican a spus ca in 2010 productia de huila a Romaniei va fi de 3,5 milioane tone, in timp ce productia de lignit va ajunge la 32-35 de milioane tone.

Pentru cele doua componente de regenerare socio-economica si inchidere a minelor este prevazuta o suma de 149 de milioane de dolari, din care 120 de milioane de dolari reprezinta un imprumut de la Banca Mondiala, iar 29 de milioane de dolari contributia de la bugetul de stat. Pentru componenta socio-economica au fost alocate 74 de milioane de euro, iar pentru componenta de inchidere 75 de milioane de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Profitul Transgaz, in scadere cu 30%, in primul trimestrul