"Ma tem ca tinta stabilita pentru intrarea in zona euro nu va fi realizata fara o reducere semnificativa a inflatiei in 2008 si 2009", a spus, citat de NewsIn, Isarescu si a adaugat ca pentru a adera la zona euro in 2014, Romania ar trebui sa aiba deja in 2010 inflatia in limitele stabilite prin criteriile de la Maastricht.

Aceste criterii prevad ca media inflatiei anuale a tarilor care adera la sistemul monedei unice europene sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media inflatiei anuale din cele mai bine clasate trei economii din zona euro.

Potrivit planificarilor bancii centrale, Romania ar trebui sa intre in ERM 2 in 2012 si sa adopte euro in orizontul anului 2014. Guvernatorul BNR a reamintit ca trebuie bine chibzuit momentul intrarii in ERM2 (Exchange Rate Mechanism - mecanismul cursului de schimb), care este atat o "sala de asteptare" cat si o "sala de testare" inaintea adoptarii monedei europene.

"Inainte de intrarea in ERM2, Romania trebuie sa faca dovada ca poate mentine nivelul sustenabil al inflatiei printr-un nivel acceptabil al deficitului de cont curent si al dobanzilor", a explicat Isarescu.
Guvernatorul a mentionat ca temperarea inflatiei "le creaza oamenilor o anticipare de bine si din acest motiv dezamagirea e mai mare daca nivelul se dovedeste nesustenabil".

Cresterea medie a preturilor pe total intre februarie 2007 si ianuarie 2008 fata de precedentele 12 luni determinata pe baza indicelui preturilor de consum a fost de 5,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) -de 5,2%.

Citeste si:

BNR si-a modificat in crestere asteptarile inflationiste pentru sfarsitul acestui an, pana la 5,9%, nivel care depaseste considerabil tinta de 3,8% stabilita pentru finalul lui 2008, precum si limita superioara a marjei de plus/minus un punct procentual.

Guvernatorul preciza, cu ocazia prezentarii raportului trimestriial asupra inflatiei de la inceputul acestei luni, ca banca centrala estimeaza ca inflatia va avea o "cocoasa" in prima jumatate a acestui an, urmand sa depaseasca 8%, pentru ca apoi sa reintre pe o tendinta dezinflationista in semestrul al doilea, pana la 5,9% la finalul anului.

Pentru finalul lui 2009, banca centrala tinteste o inflatie de 3,5%.