"Acum se deruleaza etapa de proiectare si urmeaza sa se incheie contractul de proiectare cu companiile locale in cursul lunii martie. Contractul de proiectare presupune lucrarile de proiectare pentru tronsoanele de conducta din fiecare tara pe care gazoductul Nabucco o traverseaza", a declarat Ioan Rusu. Sumele alocate pentru aceasta faza a proiectului sunt confidentiale, a explicat acesta.

In luna martie va avea loc urmatoarea intalnire intre cei care fac parte din consortiul Nabucco, in speta directorii companiilor de tranzit al gazului care au semnat pentru proiectul Nabucco. Aceste intruniri au loc o data pe luna, iar ultima a avut loc in luna februarie, cand compania RWE a semnat aderarea la proiectul Nabucco, ca al saselea membru, a precizat directorul Transgaz.

Consortiul Nabucco a confirmat la 5 februarie ca RWE, a doua companie de utilitati din Germania, se va alatura proiectului care are menirea de a transporta gaze naturale din zona Marii Caspice in Europa, a consemnat Reuters. RWE detine o participatie egala in cadrul proiectului cu ceilalti parteneri din tarile de tranzit.

Citeste si:

Proiectul gazoductului Nabucco, promovat de UE si SUA, vizeaza sa ofere o alternativa la reteaua de transport rusa si sa permita Azerbaidjanului sa exporte direct gaz pe piata europeana via Georgia si Turcia. Din consortiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas), si Germania (RWE). Tentativa Frantei - prin compania Gaz de France - de a se alatura ca al saptelea partener a fost respinsa de consortiu.

Conducta Nabucco, al carei proiect a fost lansat in 2002, va avea o lungime de 3.300 de kilometri, iar lucrarile de constructie ar trebui sa inceapa in 2009 si sa fie definitivate in 2012. Costurile de constructie sunt estimate la 4,6 miliarde de euro.