Deficitul de muncitori estimat, in Romania, este de aproximativ 100.000 de persoane, jumatate fiind in constructii, dar aducerea de forta de munca extracomunitara este ultima varianta pentru acoperirea necesarului de muncitori, dupa folosirea personalului din mediul rural si formarea profesionala.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat, citat de NewsIn, la un seminar de resurse umane, organizat de Ziarul Financiar, ca Romania se confrunta, in prezent, cu un "acut" deficit de forta de munca, dupa ce, la jumatatea anilor '90 s-a inregistrat un excedent, din cauza restructurarilor din economie.

Potrivit ministrului, in prezent, nu exista o estimare clara a deficitului cu care se confrunta angajatorii, pentru ca nu toti declara la agentiile pentru ocuparea fortei de munca locurile vacante, dar pe baza solicitarilor existente autoritatile au centralizat un deficit de muncitori de 85.000-100.000 de persoane.

Din acest necesar de muncitori, jumatate sunt in constructii, care este un domeniu dinamic si unde este cea mai mare nevoie de oameni, atat necalificati, cat si calificati in diverse meserii din acest domeniu. Pe locul al doilea la capitolul deficit de forta de munca se afla industria confectiilor, unde, potrivit lui Pacuraru, este nevoie de aproximativ 20.000 de muncitori.

Ministrul Muncii a apreciat ca lohn-ul a fost "salvator" acum cativa ani, cand exista excedent de forta de munca. In prezent, pe masura ce costurile cu forta de munca si nivelul salariilor au crescut, firmele care utilizau lohn-ul migreaza catre tari unde cheltiuielile cu forta de munca sunt mai mici.

Industria constructiilor de mijloace de transport, in special santierele navale, sunt cel de-al treilea domeniu pe care Pacuraru l-a identificat ca fiind deficitar. Potrivit ministrului, desi a existat o perioada in care santierele navale se prabusisera, acum aceasta industrie se relanseaza si este nevoie de muncitori calificati, care au emigrat, in majoritate, pe santierele mari sau in strainatate.

Al patrulea domeniu in care se resimte un deficit acut de muncitori este, in opinia lui Pacuraru, industria hoteliera, "unde se inregistreaza un paradox". Desi angajatorii recruteaza muncitori si ii califica, acestia migreaza in orice tara din UE, unde sunt platiti mai bine.

Potrivit ministrului Muncii, criza de forta de munca din Romania se va acutiza in viitorii ani si pe fondul crizei demografice, din anii '90 indicii demografici degradandu-se de la an la an. Astfel, daca in anii '50-'60, rata natalitatii era de 24 de copii la mia de persoane, in prezent aceasta se situeaza sub zece nascuti la mie. Totodata, daca fertilitatea era, in aceeasi perioada, de 2,8 copii la o femeie, acum aceasta a scazut la jumatate.

Solutiile indicate de ministru pentru acoperirea deficitului sunt valorificarea personalului din mediul rural, care traieste din agricultura de subzistenta si corelarea invatamantului cu cerintele pietei muncii, astfel incat tinerii sa fie instruiti pentru meserii deficitare. Totodata, aducerea in tara a romanilor plecati in strainatate este o varianta de acoperire a deficitului, in acest sens Guvernul planuind organizarea altor burse similare celei de la Roma, in alte orase din Italia si in Spania.

Pacuraru a precizat ca, in ultima instanta, sustine aducerea de muncitori straini din tari extracomunitare, masura care se poate dovedi mai costisitoare, chiar daca forta de munca din strainatate este mai ieftina. Oficialul de la Munca a precizat ca intreaga Uniune Europeana se confrunta cu un deficit de muncitori, estimat la aproximativ 18 milioane de persoane, iar la Bruxelles vor fi discutate diverse politici pentru aducerea de muncitori din Africa sau Orientul Mijlociu.

Ministrul Muncii a adaugat ca acoperirea deficitului de muncitori depinde si de fiecare companie in parte, care trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii de a recruta, a atrage, a califica si a motiva propriii angajati.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri