Ministerul Mediului lucreaza, in prezent, la un proiect de act normativ potrivit caruia, din 2009, toate institutiile publice vor fi obligate sa achizitioneze, exclusiv, surse ecologice de iluminare, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.
"Vrem sa producem o schimbare esentiala in optica achizitiilor publice, unde obligatiile de a achizitiona eco sunt, acum, zero", a spus ministrul Mediului, care a participat la cea de-a treia sedinta a Consiliului National de Dezbatere Publica pe textul proiectului Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila.

"Ca sa intelegeti dimensiunea unor asemenea achizitii, pot sa va spun ca, in Romania, exista in jur de 14.000 de autoritati publice contractante. Asta inseamna o cerere importanta, si poate insemna o piata excelenta pentru cei care vor investi in afaceri cu eco-echipamente", a subliniat Korodi. Tot din 2009, ministerul Mediului intentioneaza sa fixeze un plafon minim obligatoriu, de 15%, de produse ecologice, in achizitiile de echipamente IT si pentru hirtia copiativa.

Ministerul a lansat, spre dezbatere publica, proiectul Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, care, dupa definitivare, va fi adoptata de Parlament. "Vrem ca si forma finala a documentului, nu doar acest draft, sa fie, de asemenea, dezbatuta. In functie de calitatea si cantitatea dezbaterii, avem in vedere si prelungirea procesului de revizuire cu citeva luni, dacava fi necesar", a spus ministrul Mediului.

Comisia Europeana va derula o procedurade monitorizare asupra respectarii strategiei, dupa un model asemanator celui folosit in negocierile de aderare. "Este o sansa pentru noi, dar si o raspundere. Si este inca unul dintre motivele pentru care nu trebuie sa facem un document in pripa, dupa care sa inchidem calculatoarele si sa plecam acasa, ci sa ne dam sansa, prin aceasta strategie, sa intelegem cine sintem si ce vrem sa fim”, a subliniat Attila Korodi.

Presedintele Traian Basescu a atras atentia, la sfarsitul lunii ianuarie, cu ocazia participarii la lansarea proiectului de revizuire a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, ca in Romania nu exista inca o buna guvernare, seful statului trasand liniile de forta pe care ar trebui sa le urmeze Strategia.

In contextul dobandirii calitatii de membru UE, Basescu a subliniat ca Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila va trebui sa fie complementara cu cea de la Lisabona. De altfel, seful statului a subliniat ca una dintre cele mai mari provocari ale Romaniei va fi sa reconcilieze cresterea economica cu protejarea mediului.

O prima Strategie Nationala de Dezvoltarea Durabila a fost lansata in 1999, pentru a fi apoi revizuita in 2003, sub mandatul lui Ion Iliescu. In prezent, calitatea de stat membru al Uniunii Europene impune Romaniei revizuirea si adaptarea Strategiei in conformitate cu noua Strategie de Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene, revizuita in 2006. Proiectul revizuirii vizeaza ca Romania sa atinga nivelul UE din 2007 in 2020, iar in orizontul anului 2030 sa se sincronizeze cu tarile Uniunii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri