Cheltuielile luate in calcul de oficialii europeni in cadrul procesului de reforma a sistemului de pensii, pe cele trei piloane, care se refera la pensiile de stat, pensiile obligatorii administrate privat si pensiile facultative, sunt de 0,2% din PIB in acest an si de 0,3% din produsul intern brut in anul urmator.

Costurile respective vor fi supuse unei tot mai mari presiuni, atat ca efect al imbatranirii populatiei, cat si ca urmare a deciziei luate in iunie 2007 de guvern, de a dubla pensiile in perioada 2008-2009. In plus, bugetul de pensii va trebui sa absoarba pierderea de venituri asociata reducerii cu 1,5% a contributiilor la pensii in 2008, precum si costurile aferente introducerii pilonului II.

Din contributiile actuale pentru pensii, angajatorii vor trebui sa vireze 2% pe luna catre fondurile de pensii private in acest an, urmand ca pana in 2016 cota sa se mareasca la 6%, cu o crestere de 0,5% pe an, incepand de la 1 ianuarie al fiecarui an.

Citeste si:

In recomandarea emisa, astazi, de CE, privind politica bugetara si financiara a Romaniei, se arata ca este nevoie de reforme suplimentare in sistemul de pensii. Comisia recomanda autoritatilor sa ia masuri active care sa duca la cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si, implicit, la marirea nivelului de productivitate. Oficialii europeni au subliniat ca trebuie accelerata reforma in invatamant pentru a raspunde mai bine cerintelor pietei muncii, iar agricultura de subzistenta trebuie sa devina o activitate durabila de ocupare a fortei de munca si de imbunatatire a mediului de afaceri.

In sectorul pensiilor, Romania a luat in ultimii ani o serie de masuri privind sustenabilitatea financiara pe termen lung a acestuia. Masurile se refera la implementarea pilonului III de pensii in 2007 si a pilonului II de pensii in 2008, cresterea treptata a varstei de pensionare standard, pana la 60 de ani pentru femei si pana la 65 de ani pentru barbati pana in 2014 , precum si marirea perioadei minime de contributie de la 10 la 15 ani, tot pana in 2014.