In aprilie, productia industriala crescuse cu 13,3% fata de a patra luna din 2007.

Astfel, productia industriei prelucratoare a crescut in mai cu 3,2% fata de aceeasi luna din 2007, in temperare accentuata fata de aprilie, cand se inregistrase un avans anual de 14,1%. Sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa a inregistrat in mai o crestere a productiei de 3,4% fata de aceeasi luna din 2007, ritm de asemenea mult atenuat fata de aprilie, cand productia avansase cu 12,1%.

In schimb, productia industriei extractive a scazut cu 3,2% in mai fata de luna similara din 2007, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Sectorul care a inregistrat cel mai mare avans in a cincea luna a acestui an a fost industria bunurilor de uz curent, cu o crestere de 8,6% fata de mai 2007. In industria bunurilor de capital, productia a crescut in mai cu 5,8%, iar in industria energetica cu 1,8%.

Industria bunurilor intermediare a inregistrat in mai un declin al productiei de 1,9%, iar si sectorul bunurilor de folosinta indelungata a suferit cea mai pronuntata comprimare a productiei, de 6,4%.

Citeste si:

In primele cinci luni ale acestui an, productia industriala a fost mai mare cu 6,3% fata de acelasi interval din 2007, crestere sustinuta de sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa, cu un avans de 8,7%, si de industria prelucratoare, care a produs mai mult cu 7%.

Industria extractiva a inregistrat, in schimb, o scadere a productiei cu 2% in acelasi interval.

In primele patru luni din 2008 se inregistrase un avans anual al productiei industriale de 7,3%.

Fata de luna anterioara, productia industriala a avansat in mai cu 4,6%, arata datele Institutului National de Statistica.

Astfel, comparativ cu luna precedenta, productia industriei prelucratoare a crescut in mai cu 5,4%, iar productia din sectorul extractiv a avansat cu 2,1%. In industria energiei electrice si termice, productia a scazut in schimb cu 5,5% in mai fata de aprilie, potrivit INS.