"Adoptarea euro nu este un obiectiv pe termen scurt pentru Romania, care are nevoie de mai mult timp pentru a indeplini criteriile de convergenta reala si nominala", scrie Fitch in raportul "Romanian Banks - Annual Review and Outlook", citat de NewsIn.

Romania are fixata adoptarea monedei unice europene pentru 2014, ceea ce implica intrarea in ERM-2, zona de asteptare pentru intrarea in zona euro, in 2012.

Potrivit Tratatului de la Maastricht, inflatia in statele care vor sa treaca la euro nu poate depasi cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflatiei din cele mai performante trei state membre ale zonei euro, deficitul bugetar trebuie sa se plaseze sub plafonul de 3% din produsul intern brut, iar datoria publica poate fi de maximum 60% din PIB. Dupa intrarea in ERM-2, cursul de schimb trebuie sa se mentina intr-un interval de variatie de 15% fata de reperul stabilit in raport cu euro.

Citeste si:

La inceputul acestei saptamani, agentia de evaluare Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+'. Plafonul de tara al Romaniei a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.

Tot luni, 10 noiembrie, agentia de evaluare financiara a anuntat ca a coborat ratingurile BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank si Banca Romaneasca, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara, dar a confirmat calificativul acordat Bancii Transilvania.