"Guvernul nu are bani pentru programul anti-criza bazat pe ajutoare de stat. Guvernul nu se mai imprumuta la trei luni, ci la o saptamana in ultima perioada si atrage bani mai des ca inainte", a adaugat Voinea.

Saptamana trecuta, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anulat emisiunea de obligatiuni de tip benchmark cu scadenta la 3 ani si a emis certificate de trezorerie pe 3 luni, "pentru a veni in intampinarea cerintelor pietei". De asemenea, MEF a atras aproape 2,4 miliarde lei sub forma de depozite pe termen scurt pentru a acoperi golul temporar din conturile trezoreriei.

Directorul GEA estimeaza o incetinire a cresterii economice in 2009, pe fondul scaderii veniturilor bugetare.

Citeste si:

"Anul viitor, retailerii nu ar trebui sa se bazeze pe facilitati si ajutoare de stat", a mai spus Voinea, citat de NewsIn. Voinea a dat de exemplu tarile baltice "cu o structura asemanatoare, unde cresterea PIB-ului s-a temperat de la 10% la 1%".

Ca prognoza privind sistemul fiscal din 2009, Voinea sustine ca "vom vedea un TVA diferentiat mult mai agresiv decat in prezent, mai mic pentru bunuri de baza si mai mare pentru cele de lux".

Directorul GEA a mai spus ca anul viitor va avea loc un efect de substitutie privind o mutare a preferintelor consumatorilor catre produse mai ieftine, in conditiile incetinirii cresterii consumului.