Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 9,1% in al treilea trimestru al acestui an, pana la 139,4 miliarde lei (38,9 miliarde euro), usor peste estimarile analistilor, avansul economic al primelor noua luni fiind de 8,9%, arata datele publicate de Statistica.

In primele noua luni ale acestui an, PIB-ul Romaniei a fost de 335,2 miliarde lei (92,1 miliarde euro).

Analistii chestionati de NewsIn au estimat cresterea economica din al treilea trimestru intre 8,2% si 9%, sustinuta in continuare de constructii si servicii, in timp ce pentru industrie, acestia anticipasera ca se contureaza o tendinta de decelerare.

In trimestrul precedent din acest an, Romania a avut o crestere economica de 9,3%, in timp ce pe primul semestru al lui 2008, PIB-ul sporise cu 8,8% fata de ianuarie - iunie 2007. Romania nu mai inregistrase cresteri economice de 9% din ultimele trimestre ale anului 2004.

In ultima proiectie publicata in toamna, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru acest an o crestere economica de 9,1%, PIB-ul urmand sa ajunga la 505 miliarde lei. Anul trecut, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro), in crestere cu 6% fata de 2006.

Detaliile privind evolutia PIB pe principalele elemente componente vor fi prezentate intr-o conferinta de presa ce va avea loc luni, 15 decembrie 2008, la sediul Institutul National de Statistica (INS).

Analistii considera ca in ultimul trimestru al acestui an, avansul PIB se va tempera, insa o incetinire semnificativa a ritmului se va vedea abia incepand de anul viitor.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Economia a incetinit in 2018, sub estimarea Guvernului!